ERC pacta amb Colau un servei funerari públic de 1.800 euros
L'acord abandona, segons els republicans, la idea del govern municipal de crear una funerària
BarcelonaUns serveis funeraris complets per un preu de 1.800 euros -de 2.400 si es vol disposar, també, de sala de vetlla-. Aquest és el gran acord que han rubricat ERC i Barcelona en Comú en el marc de la negociació que ha de permetre a l'equip d'Ada Colau aprovar els pressupostos del 2018 en el ple d'aquest divendres. El govern municipal no havia trobat aliats polítics per tirar endavant el seu projecte de funerària pública i els republicans fa temps que el pressionaven per aconseguir canvis immediats que comportessin una reducció de les tarifes, que a Barcelona se situen, de mitjana, en 6.200 euros.
La mesura que avui ha presentat ERC preveu deixar de banda la idea de la funerària i impulsar uns serveis públics que oferirà Cementiris de Barcelona a les instal·lacions ja existents però sense incloure, d'entrada, la sala de vetlla. Això ha de permetre, segons ha explicat la regidora republicana Trini Capdevila, que el preu total del servei sigui de 1.800 euros amb l'IVA inclòs. El preu inclourà el taüt, el vestiment del taüt, el transport, el condicionament sanitari i la cerimònia i, si s'hi suma un extra, també la sala de vetlla. "Finalment, tindrem un servei públic, digne i més econòmic", ha assenyalat Capdevila, que ha remarcat que el seu grup demanava que la tarifa fos fins i tot més baixa i no suposés un cost superior a dues vegades el salari mínim interprofessional.
La tarifa que finalment s'ha pactat, però, és més baixa que la que el govern havia anunciat que es podria aplicar si el projecte de la funerària pública tirava endavant, que se situava entre entre els 2.400 euros -que és la tarifa que ara s'oferirà si es vol sala de vetlla- i 4.700 euros. La iniciativa permet, com ha remarcat el cap de files d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch, abandonar la idea de crear la nova empresa pública, que no hauria comportat canvis per als ciutadans fins passats tres o quatre anys. Segons els republicans, el servei públic que oferirà Cementiris de Barcelona podria estar disponible aquest mateix juny al cementiri de Montjuïc i ser ofert, de forma progressiva, als cementiris de les Corts, Sant Andreu, Poblenou, Sarrià i Sants.
ERC també ha anunciat que el fet que aquesta proposta tiri endavant implica que l'Ajuntament es vengui el 15% de les accions que té a Serveis Funeraris (Mémora té el 85%), un pas que ja es volia fer per crear la funerària pública però que no comptava amb prou suport polític. Els republicans, de fet, havien demanat al govern municipal adquirir més accions a Serveis Funeraris per prendre'n el control i poder disposar de més tanatoris. El projecte inicial de funerària preveia tenir només sis sales de vetlla. Per als republicans aquesta oferta era del tot "insuficient" perquè tenia una clara repercussió en els preus.
La idea de la utilització pública d'espais existents als cementiris ja la va posar sobre la taula de l'Ajuntament l'associació de petites funeràries Esfune, que criticava la falta d'una "liberalització real" del sector funerari a la ciutat i demanava, d'una banda, actualitzar l'ordenança municipal de serveis funeraris per adaptar-la als canvis liberalitzadors de la llei catalana -un canvi que ja s'ha aprovat-, i, de l'altra, aplicar mesures com la que ara s'ha pactat.
Segons Bosch, aquest acord acosta més ERC a l'abstenció en la votació de pressupostos d'aquest divendres. Els comptes han de sumar, també, les abstencions de PDECat, PSC i el regidor no adscrit i estan comportant, aquests dies, renúncies importants de l'equip de govern, que ja ha acceptat fer marxa enrere en la tarifació social de les escoles bressol i retirar la partida pressupostària del 2018 per a l'enllaç del tramvia, com li demanava el PDECat. El PSC no ha fet encara cap gran anunci de negociació pressupostària, però el podria fer aquest dijous si s'ha de sumar a l'acord del ple.