Enviar les cendres a l'estratosfera i retransmetre cerimònies en 'streaming': les últimes novetats dels serveis funeraris
El Grup Mémora posa les noves tecnologies al servei de funerals personalitzats i adaptats a les "necessitats i demandes de les famílies"
BarcelonaCol·locar les cendres del difunt en un globus d'heli, enviar-lo a l'estratosfera –a 35.000 metres d'altitud– i veure a través d'una pantalla com la manca de pressió fa que es desintegri serà possible a partir de l'1 de gener per uns 3.000 o 4.000 euros. Es tracta d'una proposta pionera a l'Estat i una de les més innovadores del Grup Mémora de cara al 2015, any en què reforçarà la seva oferta de funerals personalitzats i adaptats a les "necessitats i demandes de les famílies".
Així ho ha explicat aquest dilluns Juan Jesús Domingo, conseller delegat del Grup Mémora, en una roda de premsa al tanatori de Sant Gervasi, on ha deixat clar que el preu de la cerimònia d'enviament de les cendres dependrà, sobretot, del lloc on es vulgui fer –en queden excloses les zones urbanes–. Preguntat per les implicacions mediambientals d'aquesta proposta, Domingo ha assegurat que "compleix perfectament les normatives de llançament".
A la roda de premsa s'ha fet especial èmfasi en l'aposta de la companyia per les noves tecnologies: "El món evoluciona [...] Ens hem de posar en sintonia amb el corrent de la tecnologia actual", ha afirmat el director general de Serveis Funeraris de Barcelona, Joan Berenguer. Així, Mémora també oferirà la possibilitat de retransmetre en 'streaming' les cerimònies per tal que es puguin seguir "des de qualsevol punt del món". Les imatges que captin les càmeres, ha explicat Domingo, seran editades de forma automatitzada i es podran veure en temps real a la pàgina web del grup i, després de la cerimònia, en la gravació que s'entregarà a la família del difunt. "En la mesura que les cerimònies són cada cop més personalitzades, les famílies volen tenir el record d'aquelles paraules que va dir un bon amic, d'aquella música que va sonar en directe o d'aquell record que es va tenir a la cerimònia".
A més, la família té l'opció de proporcionar al tanatori tot un seguit d'imatges i vídeos del difunt perquè es projectin al llarg del funeral, amb l'acompanyament o no de música de fons. El personal del grup editarà i validarà el resultat de la projecció amb la família abans de començar la cerimònia. "Les cerimònies van en la línia de donar valor a la vida de la persona més enllà del dol", ha argumentat Domingo.
Recuperació del rastre a la xarxa i dret a triar el funeral
El conseller delegat del Grup Mémora ha recordat que un dels serveis funeraris cada cop més demanats és el de la recuperació del "llegat digital" que la persona morta va deixar públicament a les xarxes socials, una informació que, posteriorment, es lliura a la família. El servei inclou des de la cancel·lació de perfils a la destrucció de publicacions i, fins i tot, la possibilitat de comunicar la defunció als contactes del difunt. "La família moltes vegades vol saber on es troba aquesta informació, quina és i poder decidir com tractar-la: destruir-la, mantenir-la o reduir-la a uns determinats nivells", ha explicat Domingo. Joan Berenguer ha informat que aquest tipus de servei s'ha contractat unes 33 vegades en el darrer any.
Per últim, Domingo no s'ha estat de destacar l'existència des del maig del servei Electium, que ofereix als majors de 70 anys escollir fins a l'últim detall de la seu propi acomiadament –des de la tipologia a les flors, la música, les lectures...–, per la qual cosa s'allibera la família del pagament del servei i de la presa de decisions associades a un "moment de trasbals". "Es tracta d'una solució molt generalitzada a altres països europeus, però pionera a l'Estat", ha apuntat Domingo, per afegir que el grup s'assegura de "complir amb la voluntat" de la persona morta. "L'acollida, de moment, ha estat molt positiva", ha conclòs.
Creixement de les cerimònies laiques
El Grup Mémora, líder a l'Estat, preveu el 2014 un increment d'entre el 4 i el 6% del volum de serveis funeraris. Els serveis laics, ha apuntat Domingo, són els que han experimentat un creixement més "significatiu": actualment representen el 15% de les cerimònies, mentre que quan es van llançar (2004-2005) representaven un 3 o 4%. "Les famílies busquen cada cop més la personalització".