Les entitats socials demanen que s'abandonin les polítiques repressives contra les drogues

Alerten que l'enduriment de la legislació no redueix el consum, i defensen una regulació a mig camí entre la prohibició i la liberalització

Auri Garcia Morera
10/06/2014
2 min

BarcelonaLa presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras, ha assegurat aquest dimarts que les entitats aposten per "abandonar les polítiques repressives" contra les drogues, perquè consideren que "ja s'ha demostrat que no són útils". La plataforma ha presentat, en el marc del cicle de debats Catalunya Social que organitza en col·laboració amb l'ARA, un informe que conclou que l'enduriment de la legislació no ha aconseguit reduir el consum de drogues. "Les polítiques de drogues han fracassat", ha sentenciat Josep Rovira, autor del document i cap de l'àrea de drogues de l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD). Segons Rovira, els convenis internacionals que determinen les polítiques de drogues "no han assolit l'objectiu de l'eradicació".

En el debat posterior a la presentació de l'informe, tres representants d'entitats especialitzades han demanat una regulació, a mig camí entre la prohibició i la liberalització, com a solució a la problemàtica del consum de drogues. Xavier Ferrer, director tècnic de la Fundació Salut i Comunitat, ha demanat que es reconegui que "les drogues són aquí i continuaran sent-hi" i ha lamentat que "amb la prohibició, la solució ha estat pitjor que el problema". Ferrer ha alertat, però, que en l'extrema liberalització també hi ha una punta d'ànim de lucre contra la qual s'ha de lluitar. "Si només liberalitzem, hi haurà més disponibilitat, baixaran els preus i augmentarà el consum", ha detallat.

Regulació dels clubs de consum de cànnabis

Els representants de les entitats també han demanat que es regulin els clubs de consum de cànnabis, que consideren una possible solució però també un risc de proliferació de negoci. "S'han de destriar les associacions de pocs amics que es limiten a l'autoconsum i l'autoproducció del que poden ser negocis encoberts", ha defensat Antoni Duran, director de programes de l'Associació Promoció i Desenvolupament Social. Duran ha posat en valor les característiques que considera positives d'aquestes associacions, com per exemple l'absència de promoció i la prohibició de l'entrada de menors.

Felisa Pérez, presidenta de la Federació Catalana de Drogodependències, ha lamentat que la possibilitat de sumar-se a alguns d'aquests clubs "s'està oferint fins i tot a turistes", i ho ha atribuït al fet que està desregulat. Aquest mateix dimarts els Mossos d'Esquadra han informat que han tancat per primera vegada a Catalunya una associació cannàbica per traficar amb drogues. El procés va començar justament quan els investigadors van observar com un home interactuava amb turistes i els acompanyava fins a l'associació cannàbica. Un cop allà, els feia un carnet de soci al moment.

stats