Entitats de Gràcia veuen "surrealista" comprar el Banc Expropiat

L'Ajuntament ha descartat aquesta via pel preu "desorbitat" del local i nega que es plantegés en cap cas la compra directa de l'espai

Els manifestants es van asseure al voltant del Banc Expropiat passades les 10 del vespre, un cop els Mossos van desacordonar la zona.
Maria Ortega
01/06/2016
3 min

Barcelona"És surrealista", respon, sense dubtar-ho, el president dels Lluïsos de Gràcia, Oriol Hosta, quan se li pregunta per la possibilitat que l'entitat s'impliqui, com va temptejar el govern d'Ada Colau, en la "compra col·lectiva" del Banc Expropiat. No és només que els números no li surtin per enlloc –l'entitat ja ha hagut de fer mans i mànigues per pagar la reforma de la seva seu–, també es refereix a la "complexitat" del teixit associatiu gracienc. "El comprem entre tots i qui el gestiona?", es planteja. El seu posicionament és compartit per diverses entitats del barri, a les quals l'anunci de l'Ajuntament sobre una possible "col·lectivització" del local va agafar per sorpresa.

"No tenim diners per assumir-ho, és del tot inviable", apunten des dels Castellers de la Vila de Gràcia. "Nosaltres no tenim un duro", resumeix Toni Ramon, de l'Associació de Veïns de la Vila de Gràcia, que lamenta que les entitats es troben, cada cop més, amb dificultats per poder mantenir el seu propi local o per aconseguir-ne un. I critica, al mateix temps, que el preu que el propietari del local, Manuel Bravo Solano, ha fixat per a la seva venda –que, segons l'Ajuntament, està per sobre del mig milió d'euros– demostra o bé "que és un especulador i ha inflat els preus o bé que Gràcia s'està elititzant".

La xifra, de fet, va portar l'Ajuntament a descartar, d'entrada, aquesta possibilitat sense haver-la explicat ni a les possibles entitats implicades. "És una quantitat desorbitada", va lamentar en una compareixença el regidor de Gràcia, Eloi Badia, després que les primeres informacions sobre una possible compra directa del local per part del consistori haguessin desencadenat la polèmica. De fet, la mateixa tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, havia admès minuts abans que l'opció de compra estava sobre la taula sempre que el preu fixat fos raonable i fonts municipals havien confirmat a aquest diari que el consistori s'havia interessat pel preu de l'espai en una trobada, dilluns, amb el propietari.

Tant Badia com la mateixa Colau a través del seu compte de Twitter es van encarregar després de corregir aquesta informació i deixar clar que el que tenia en ment l'Ajuntament era, en tot moment, que fossin les entitats del barri les que s'encarreguessin de la compra, comptant, això sí, amb l'aval municipal.

I el regidor de Gràcia, en un escrit al seu perfil de Facebook, defensa que el seu equip ha buscat "solucions diferents" per donar resposta a "realitats complexes" i que entre aquestes solucions hi havia aquesta compra col·lectiva, però que ara es busquen altres opcions per donar continuïtat a les activitats del Banc, com ara la de proposar espais alternatius –una via rebutjada pels okupes–. De fet, aquesta tarda s'ha convocat una nova trobada amb les entitats de Gràcia per abordar la situació.

Els representants de l'Ajuntament es trobaran, d'entrada, amb la sorpresa de la majoria d'entitats pel fet que es plantegés una compra que no se'ls havia consultat. Fonts municipals han concretat a aquest diari que la idea que tenia el govern municipal no era tant un repartiment a parts iguals del cost del local entre diferents entitats com buscar "fórmules" perquè es poguessin beneficiar de l'aval del consistori i fer-se copropietàries en unes condicions molt avantatjoses. Un pla que no s'ha arribat a detallar i que no resol, tampoc, un dels principals dubtes de les associacions: com es gestionaria?

El vicepresident de l'Associació de Veïns del Passeig de Sant Joan, Lluís Castañeda, explica, en aquest sentit, que la proposta sembla "barroca". No tant perquè la seva entitat podria pagar, com a molt, "el pal de l'escombra", sinó, també, per les dificultats de gestió que comportaria la idea.

Alguns dels portaveus de les diferents entitats consultades remarquen, també, que caldria vigilar el missatge que s'envia a la societat i que adquirir ara el Banc Expropiat podria interpretar-se com que els aldarulls comporten resultats positius.

Des del Banc Expropiat s'ha llançat una nova convocatòria per fer, aquest dijous, un 'escrache' al propietari del local i insisteixen, a través dels seus comunicats, que la solució al conflicte no és buscar un espai alternatiu –com planteja ara l'Ajuntament–, sinó que puguin tornar a l'antiga sucursal bancària. En aquest cas, doncs, el lema okupa segons el qual la resposta a un desallotjament és una nova okupació no és 100% aplicable.

Compensació per als comerciants

El flamant segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Jaume Collboni, d'altra banda, ha anunciat avui la creació d'un fons extraordinari –dotat, inicialment, amb 25.000 euros– per compensar els comerciants de Gràcia pels desperfectes que han provocat aquests dies els aldarulls. Les associacions de comerciants avaluaven avui la proposta per veure si la quantitat, realment, serveix per compensar els danys que han patit. La idea és que aquest fons es destini a la promoció comercial de la zona, i contempla entre altres opcions reforçar especialment les campanyes de tardor o Nadal.

stats