Les entitats socials del sector de la discapacitat proposen un nou model amb formació professional
Dincat calcula que perillen 1.600 llocs de treball a Catalunya per l'augment del salari mínim
BarcelonaLes entitats socials del sector de la discapacitat i les dificultats especials proposen aplicar un nou model que inclogui formació professional dual per incentivar l'ocupació. L'Associació Empresarial d'Economia Social (AEES) Dincat ha presentat aquest dilluns, conjuntament amb l'escola de negocis IESE, els eixos clau per a un nou model d'integració social i laboral. Les mesures plantejades són fruit de l'anàlisi de la situació actual i de les necessitats del sector, que ha permès establir quina és la línia d'actuació que cal seguir per "assegurar el futur de les entitats" i "incrementar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i dificultats", segons Amèlia Clara, vicepresidenta de l'AEES Dincat.
El llibre blanc presentat es basa principalment en la formació, l'ocupació i la flexibilitat de l'ambient laboral i social del sector. "Sense formació, no s'aconsegueix l'ocupabilitat", ha assegurat Clara, que ha explicat que "cal utilitzar els centres especials de treball (CET) com a forma d'aprenentatge i de formació professional" per arribar als llocs de treball: "La formació és el passaport a l'ocupabilitat". D'altra banda, les entitats reclamen un model flexible que permeti compatibilitzar la formació i la feina. L'AEES defineix el model actual –regit per la llei d'integració social dels minusvàlids (LISMI) de l'any 1982– com a "rígid" i que "no incentiva el pas del CET a l'empresa ordinària".
"El trànsit a l'empresa ordinària fracassa per falta de suport o incomoditat, en molts casos", destaca Ricard Aceves, membre de l'AEES i director de l'Associació Sant Tomàs, i lamenta que "treballar a l'empresa a vegades és perjudicial per als discapacitats". Segons les organitzacions, "el procés de retornar als CET és dificultós" i exigeixen un canvi en la normativa que "connecti els CET amb les empreses". Com a exemple a seguir, les entitats valoren el model balear.
Per aplicar aquest nou model, el llibre blanc estableix tres principis d'actuació: el principi de dignitat, és a dir, assegurar el mateix nivell de vida per a aquest col·lectiu que per a qualsevol altre ciutadà; el principi d'igualtat, que garanteixi les mateixes oportunitats a les persones amb discapacitat i dificultats especials; i el principi de solidaritat, que permeti treballar conjuntament als diferents agents implicats, que serien la societat, les administracions públiques i les empreses. Segons Joan Fontrodona, professor de l'IESE i expert en responsabilitat social, "els CET han de rebre una atenció especial de les administracions públiques perquè tracten una realitat diferent".
Situació crítica dels CET
La pujada del 22% del salari mínim interprofessional (SMI) ha fet que les entitats socials que vetllen per les persones amb discapacitat i les dificultats especials s'endeutin amb 7 milions d'euros, segons l'AEES. "Es paga el salari mínim, però es treuen els complements", explica Clara, i diu que l'AEES demana "40 milions d'euros a la Generalitat per salvar els 1.600 llocs de treball que estan en risc i assegurar els més de 9.000 que hi ha" actualment. D'altra banda, les entitats denuncien que el govern espanyol encara no hagi convocat la Conferència Sectorial d'Ocupació i Afers Laborals, que hauria d'haver fet a l'abril, i en què es concretaria el pressupost per a cada comunitat autònoma i els criteris de repartiment.