Entitats d’arreu de Catalunya demanen que el desplegament de les renovables sigui participatiu i consensuat amb el territori

Aquest diumenge faran una protesta a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar un canvi de model

01. El nucli de la Guàrdia Pilosa, al municipi de Pujalt, amb els aerogeneradors  que hi ha al voltant.
 02. La Pilar, una veïna de Rubió, amb una pancarta contra la línia d’alta tensió.
29/04/2021
2 min

GironaL’Associació de Micropobles de Catalunya i la Xarxa per la Sobirania Energètica, juntament amb altres entitats i plataformes, han convocat aquest diumenge una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar al Govern que opti per un desplegament de les energies renovables que sigui “participatiu, racional, equitatiu i consensuat amb el territori que acollirà els parcs fotovoltaics o eòlics”, segons han afirmat des de la Xarxa per la Sobirania Energètica. 

L’acció de protesta d'aquestes entitats arriba després del malestar que s'ha generat en diferents territoris per “l’allau” de sol·licituds de noves instal·lacions que han sorgit aquest últim any arran de l’aprovació del decret 16/2019. En aquest sentit, les entitats han denunciat “la falta de transparència” en l’aplicació de la normativa i han demanat saber amb quins criteris es basa la Ponència d’Energies Renovables per donar llum verda o vermella als nous projectes. 

La representant de l’Associació de Micropobles, Montserrat Cobaró, ha detallat que la protesta de diumenge serà “molt visual” i reflectirà “la realitat i la problemàtica” que han creat al territori les noves sol·licituds de parcs eòlics i fotovoltaics, amb representants d’afectats que formaran el “mur dels damnificats”. Així mateix, hi participaran entitats ecologistes, pagesos i alcaldes; i demanaran a tothom que dipositi en un cistell les cartes que vulguin fer arribar tant a membres del Govern com a diputats del Parlament. 

Tots els representants de les entitats han deixat clar que estan a favor de la transició energètica, però “no de la manera com es fa ara”, i han mostrat preocupació per projectes com el Parc Tramuntana, que preveu fins a 35 aerogeneradors de 258 metres d’altura al mar, davant el cap de Creus. O per la quantitat de parcs que hi ha a la Terra Alta: 148, és a dir, el 25% de l’energia eòlica de Catalunya –sense comptar-hi els 15 nous projectes que s’han demanat, 4 dels quals ja han obtingut el vistiplau de la Ponència d’Energies Renovables. 

Així mateix, les organitzacions han elaborat un decàleg que estableix les línies principals que s’haurien de seguir per desplegar les renovables i que opta per una sobirania energètica “real, planificada i participada” que “escolti el territori” i que prioritzi l’estalvi i l’autoconsum a través de projectes comunitaris consensuats.

stats