Un ensurt al barri del Carmel de Barcelona desencalla enderrocs aprovats el 2010
El risc d'esfondrament va obligar a desallotjar un bloc del passatge de Sigüenza el 2020 i ara hi ha 22 edificis amenaçats d'expropiació
BarcelonaAquesta història arrenca el 29 d'agost de l'any passat quan el risc d'esfondrament va obligar a desallotjar d'urgència l'edifici del número 95 de l'estret passatge de Sigüenza, al barri del Carmel de Barcelona. El segon capítol vindria dos mesos després quan els estudis de les finques de la zona van concloure que els blocs adjacents a l'afectat també eren una amenaça per a la seguretat dels veïns i es va decidir elevar a tres les parcel·les a expropiar i enderrocar pel risc de ruïna imminent. Els veïns van ser reallotjats. Però ara l'Ajuntament ha anunciat un gir de 180 graus en la manera com enfocar el futur de la zona: l'informe al detall dels enderrocs previstos ha alertat que fer-los seria una amenaça per a altres blocs i que, per tant, s'han de descartar a curt termini. El que es fa ara és obrir la mirada al conjunt del passatge, on hi ha 22 edificis, i treure la pols a un pla urbanístic del 2010 que preveia convertir el gruix dels blocs en nous habitatges protegits destinats a reallotjar veïns afectats per plans urbanístics i alliberar, també, espais lliures d'edificacions.
Ara aquest projecte, que no tenia ni data ni pressupost, passa a tenir l'etiqueta de prioritari i tots els veïns del passatge podrien ser expropiats. El govern municipal, de moment, prefereix no donar una xifra tancada d'afectats i assegura que s'haurà d'analitzar cas per cas però que podria ser que les 22 finques es trobessin en la mateixa situació: que el desallotjament d'urgència d'un bloc amb 18 veïns acabés comportant l'enderroc en cadena de les diferents finques del passatge.
"No vull enviar un missatge de preocupació, sinó un missatge de seguretat", ha exposat la regidora d'Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, a l'hora d'explicar que s'aturen els tres enderrocs programats. Entén que "la crisi" de l'estiu de l'any passat passa a ser ara "una oportunitat" per tirar endavant una modificació del Pla General Metropolità que està aprovada des de fa onze anys i de la qual fins ara no s'havia parlat. El consistori preveu començar a adquirir blocs ja l'any que ve però avisa que el projecte total anirà més enllà d'aquest mandat. S'avançarà a mesura que hi hagi disponibilitat de pressupost. Per als afectats, hi ha reservat un solar al carrer Lisboa, on s'han d'aixecar els pisos de reallotjament.
El que es començarà a fer la setmana vinent és actuar en els tres blocs que havien d'anar a terra de manera imminent: es destapiaran –es van tancar després de reiterats problemes d'ocupacions i saquejos–, es permetrà que els veïns que no ho hagin fet hi entrin a recollir pertinences -les que quedin- i es tornaran a tapiar i apuntalar per garantir que l'espai és segur tant per a les persones dels blocs del costat com per a qui camina pel passatge, on s'habilitarà un pas d'un metre i mig d'ample. "No passa res per fer marxa enrere", ha admès la regidora en referència al pla inicial, i ha apuntat que el canvi es fa per posar en primer pla "la seguretat" dels veïns. Entén que el problema que ara s'ha d'abordar no té a veure amb l'esvoranc que es va viure al Carmel el 2005, sinó amb el que es podria considerar el pròleg de la història: la manera com es van construir els habitatges.