La UE fixa com a objectiu per al 2030 una quota del 32% d'energies renovables

El Consell, el Parlament i la Comissió arriben a un principi d'acord, que haurà de ser ratificat.

L’eòlica aporta un terç de la llum al març i abarateix el rebut elèctric
Laia Forès
14/06/2018
2 min

Brussel·lesLa Unió Europea fa un pas endavant en la lluita contra el canvi climàtic. El Consell Europeu, el Parlament i la Comissió han arribat a un principi d'acord aquest dijous per establir un objectiu de compliment obligat pels estats membres en matèria energètica: l'any 2030 almenys el 32% de l'energia que es consumeix a la Unió Europea haurà de procedir de fonts d'energia renovable, segons ha anunciat la Comissió Europea.

Fa un any i mig que es negociava l'objectiu de renovables, però fins ara no s'havien pogut acostar posicions per l'enfrontament entre els estats membres que reclamaven arribar a la quota del 35% i els que apostaven per no superar el 27%, entre els quals Alemanya i Polònia. També Espanya quan governava el PP.

L'executiu de Pedro Sánchez havia canviat de bàndol i s'havia alineat amb el grup dels socis més ambiciosos. El canvi de posició d'Espanya pot haver modificat les majories i facilitat un acord per a una quota superior al 27%.

"L'acord és una victòria durament guanyada en els nostres esforços per desbloquejar el veritable potencial de la transició d'energia neta a Europa. Aquesta nova ambició ens ajudarà a complir els nostres objectius de l'Acord de París i es traduirà en més llocs de treball, factures d'energia més baixes per als consumidors i menys importacions d'energia", ha subratllat el comissari europeu d'Acció Climàtica i Energia, Miguel Arias Cañete.

Clàusula de revisió

També el Parlament Europeu pressionava per arribar al 35%, tot i que finalment s'ha conformat amb el 32%. Tot i això, s'ha acordat també incloure a l'acord una clàusula de revisió per al 2023. D'aquí sis anys es podria afinar l'objectiu i fer-lo més ambiciós si els estats membres fan els deures i accepten una quota més pròxima al 35%.

És un principi d'acord que encara ha de ser ratificat pels estats membres i per l'Eurocambra. De fet, fonts de les negociacions no descarten que la xifra pugui variar lleugerament. Les converses seguiran en els pròxims dies per establir l'altre objectiu pendent de pactar, el d'eficiència energètica.

Segons les últimes dades publicades per Eurostat, l'oficina d'estadístiques de la UE, les energies renovables representaven un 17% de l'energia que es consumeix als països comunitaris el 2016. L'objectiu és arribar al 20% el 2020. La xifra d'Espanya és molt similar a la de la mitjana europea: el 2016, la quota de renovables era del 17,3%.

stats