Endesa accepta no tallar la llum a famílies en risc d'exclusió després de rebre les primeres sancions
L'empresa preguntarà als serveis socials locals per la situació econòmica del client impagador abans d'interrompre el subministrament, com marca la llei catalana contra la pobresa energètica
BarcelonaEndesa finalment ja no tallarà el subministrament elèctric a les famílies amb risc d'exclusió social a Catalunya. Així ho ha notificat aquest dimecres als principals ajuntaments, deu dies després que el consistori de Sabadell iniciés el procés sancionador contra aquelles empreses energètiques que no complissin la llei contra la pobresa energètica, aprovada pel Parlament fa un any per unanimitat.
L'Ajuntament de la cocapital vallesana havia amenaçat amb 243 expedients que podrien haver conduït a multes d'entre 10.000 i 100.000 euros a aquelles empreses que tallessin la llum sense preguntar abans a la regidoria de Serveis Socials sobre la situació econòmica de la família afectada, fet que hauria portat Endesa a rectificar i acatar uns articles de la llei que no havien estat recorreguts al Tribunal Constitucional.
Així, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha valorat positivament la notícia, que implica que els serveis socials hauran d'elaborar un informe per comprovar si la persona o unitat familiar afectada es troba en risc d'exclusió residencial. Si fos així, Endesa ja no li tallaria el subministrament elèctric en cas d'impagament.
En concret, segons la comunicació de l'empresa als ajuntaments, a la qual ha tingut accés l'ARA, Endesa enviarà "una carta personalitzada al client, per sol·licitar la seva autorització expressa per traslladar les dades de caràcter personal vinculades al seu subministrament al servei social del municipi o comarca, per tal de sol·licitar l'informe que determina si està en risc d'exclusió residencial". Si en un període inferior a trenta dies rep l'autorització firmada, l'empresa enviarà les dades a la regidoria.
Encara falta una part de la llei per desplegar
Segons fonts de l'Ajuntament vallesà, les converses amb Endesa van començar a principis d'any, però llavors l'empresa es negava a aplicar la llei al·legant que no hi havia un reglament que la desenvolupés. Fins que no s'han iniciat procediments sancionadors, no s'ha actuat. El cert, de fet, és que encara falta una part de la llei per desplegar, i és que totes les administracions i distribuïdores han de nodrir un fons que serveixi per pagar aquestes factures impagades. Uns recursos que han de venir també de la Generalitat i que encara no s'han posat a disposició.
Sigui com sigui, Juli Fernàndez destaca que, "en matèria de compliment de la llei i de drets dels ciutadans per part d’empreses, els representants polítics en les institucions públiques hem de ser persistents i constants". "El govern de Sabadell ha estat des d'un principi plenament compromès amb el desplegament de la llei. Continuarem treballant de manera ferma en aquesta línia, atents a la situació de cada moment i vetllant pel compliment dels preceptes establerts per la normativa", ha insistit.
A principis de juliol, la Generalitat i les distribuïdores d'aigua van arribar a un acord per aplicar la llei i evitar els talls de subministrament. Ja llavors, l'executiu català va reconèixer dificultats per arribar a enteses similars amb les distribuïdores de llum i gas.