Endesa proposa als ajuntaments pagar a mitges el deute de les famílies vulnerables
Les entitats socials titllen la mesura d'"insuficient" i recorden que hi estan obligats per llei
BarcelonaEndesa ha fet pública aquest dijous una proposta a les administracions públiques per acabar amb el deute que generen els impagaments per pobresa energètica. L'elèctrica ha proposat per carta als ajuntaments que tenen famílies vulnerables cofinançar el deute acumulat al 50%: és a dir, pagar a mitges les factures de les famílies que no hi poden fer front. La companyia ha explicat que ho fan "després de l’aprovació de la llei catalana 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica", que preveu acords entre l'administració i la companyia per revertir aquesta situació. "L'objectiu és donar una solució a les persones en situació de vulnerabilitat abans de l'hivern vinent", ha explicat Endesa en un comunicat.
Actualment, l'elèctrica té detectades prop de 25.000 persones vulnerables a Catalunya mitjançant els serveis socials. Endesa assegura que, en total, fins al 30 de juny, aquestes famílies tenien un deute acumulat de més de 21 milions d'euros. "D’aquestes, només el 30% s’han beneficiat de les ajudes i els descomptes del nou bo social [tarifa amb un descompte fixat per l'Estat], que va aprovar-se a finals de l’any 2017", detalla la companyia. També remarquen que, s'hagin acollit o no al bo social, aquestes famílies vulnerables (a qui, per llei, la companyia no els pot tallar el subministrament) "continuen acumulant deutes".
Un pas "insuficient" per a les entitats
Les entitats socials que batallen contra la pobresa energètica asseguren que no han vist la proposta. "De moment només tenim el titular, però fins que no tinguem una proposta sobre la taula no podrem valorar bé el contingut", lamenta Maria Campuzano, portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). "Ens alegrem del pas, però ens sembla insuficient i, per ara, una proposta de mínims", afegeix Mònica Guiteras, una altra portaveu de l'entitat, que remarca que "la proposta no és de la companyia, perquè la petició d'acords amb municipis està sobre la taula des de fa més de dos anys".
Tot i això, l'APE –que fa quatre anys que lluita contra la pobresa energètica– assegura que el pas endavant d'Endesa respon a la pressió social. "Després de quatre anys de mirar cap a una altra banda sembla que, ara, la realitat els ha deixat clar que no poden fer-ho", ha respost Guiteras a la companyia. "És trist que venguin aquesta proposta com a seva quan en realitat el que fan ara és complir la llei: el mínim que es pot fer", ha etzibat.