Els enderrocs a la Model començaran a finals d’any
Es retiraran elements com la reixa perimetral o el teatre de l’antiga presó
BarcelonaLa gran transformació de l’antiga presó Model, a l’Eixample de Barcelona, comença a intuir-se. Tot i que no es preveu que el concurs internacional per decidir qui tirarà endavant el projecte de reforma integral de l’espai es resolgui abans de principis de l’any que ve, la recuperació del recinte per a usos ciutadans comença a moure’s més enllà del pati del carrer Entença i de les visites i els actes que s’organitzen al recinte. De moment, el consistori presentava dimecres tres noves obertures, com si fossin finestres, al mur del carrer Rosselló que permeten visualitzar l’interior del pati de la quarta galeria de la presó i mostren una intervenció artística amb l’escrit “ Más allá de los muros, la calle ”, del poema Tarde de domingo, de Josep Domènech i Avellanet, empresonat i afusellat durant la dictadura.
A banda d’aquesta obertura més simbòlica dels murs, obra del col·lectiu Boa Mistura, al setembre estaran enllestits l’auditori i la sala d’actes provisionals que s’han fet a l’edifici d’administració, al carrer Entença, i que han suposat una injecció municipal de 600.000 euros per començar a donar ús veïnal a l’antic centre penitenciari. Aquesta és, de fet, la prioritat de l’equip d’Ada Colau mentre no pugui començar la transformació definitiva.
Quan aquests espais ja estiguin en marxa s’encararà una nova fase: la dels enderrocs. El projecte, al qual ha tingut accés l’ARA, de fet, està preparat des del mes de novembre passat i representa una inversió d’una mica més de mig milió d’euros. Es preveu eliminar elements com la reixa perimetral, les torres o alguns edificis annexos a l'original.
És el cas de l’antic teatre de la presó, que encara s’utilitza per a actes públics i on s’han fet, per exemple, sessions de treball del procés participatiu per decidir el futur del recinte. Amb la posada en marxa de l’auditori es considera que el teatre, que està en estat precari, ja pot anar a terra, com també les dependències que es feien servir com a escola o gimnàs quan la presó estava en funcionament. El govern municipal confia que aquesta fase pugui començar abans que acabi l’any.
Des de fora, el que serà més visible és l’eliminació de tot el que són les reixes que queden per sobre del mur. Es retiraran, segons el projecte, les concertines, les xarxes que cobreixen alguns dels patis, els panells i altres elements metàl·lics subjectats al mur, i es preveuen enderrocar, a priori, les torres de guaita pròpies de la presó i algunes de les construccions annexes i alguns murs interiors. Fonts municipals concreten que el projecte és un encàrrec fet a Barcelona d’Infraestructures Municipals i que conté demolicions “selectives” que Patrimoni haurà de validar abans que s’executin. Es començarà per elements com el recrescut dels murs, mentre que les parts més estructurals seran les últimes.
Parc, habitatge i equipaments
Els enderrocs es faran sense explosius, amb maquinària per desmuntar les edificacions per fragments. La previsió és que els treballs s’allarguin durant onze mesos i que, per tant, estiguin acabats abans que comenci la grans transformació de l’espai, que ha d’acollir un parc, habitatge i equipaments. La idea és que el primer que s’executi sigui el parc. La tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va detallar ahir durant la presentació de les noves finestres que aquests treballs podrien començar, com a molt aviat, a finals de l’any que ve o principis de 2021 i que caldrà plans específics per a cadascun dels equipaments. S’hi han de fer, per exemple, un institut escola, una escola bressol, un casal de joves, un poliesportiu o un espai de memòria.El projecte calcula, a més, que caldrà destinar 6.800 euros a la retirada dels elements que s’ha detectat que contenen amiant, com alguns dels baixants o objectes dels edificis de la recepció, a Entença, i de tallers, al carrer Nicaragua.
Espais provisionals
El que ja s’obrirà al setembre són el nou auditori i la sala polivalent, que funcionaran de manera provisional fins que prengui forma la transformació, que preveu que les antigues galeries es converteixin en una mena de passatges per allotjar els equipaments i connectar-los amb el nou espai verd.
La sala d’actes s’ubica a l’antiga sala d’espera de la presó i tindrà capacitat per a 100 persones. L’espai polivalent estarà a l’antic cos de direcció. Els projectes s’han fet intentant alterar com menys millor l’estructura original. Es tracta d’actuacions encaminades a donar ús ciutadà a l’espai, que va deixar de funcionar com a presó el juny del 2017.Des que la Model va reobrir les portes, un total de 115.682 persones han participat en les visites o en algun dels 330 actes que s’hi han organitzat, com dues exposicions sobre l’1 d’Octubre.