URBANISME
Societat18/09/2019

Empúries tem que es facin pisos a l’entorn de les ruïnes

El pla director urbanístic del Govern marcarà el futur de l’espai

Maria Garcia
i Maria Garcia

L’escalaEl futur de l’entorn de les ruïnes d’Empúries està en joc. Actualment queden diverses zones urbanitzables on es podrien aixecar fins a tres edificis de 5.000 m(2) de sostre i més d’una trentena de cases unifamiliars, segons càlculs del Fòrum L’Escala-Empúries. L’entitat reclama que es desclassifiquin aquests terrenys pel seu alt valor arqueològic i per l’impacte ambiental i paisatgístic que suposaria més construcció a la zona. “¿Paga la pena fer aquesta destrossa paisatgística tenint en compte que tot el litoral del municipi ja està urbanitzat?”, es pregunta un dels membres del Fòrum, Jordi Estévez, que demana que es protegeixi tot l’espai. Des de l’Ajuntament assenyalen que aquesta àrea està inclosa a la moratòria que la Generalitat ha aplicat a tot el litoral, i que serà el nou pla director urbanístic que prepara el Govern el que decidirà el futur d’aquests terrenys. “Des de l’Ajuntament no posarem impediments perquè es desclassifiquin”, subratlla el regidor d’urbanisme, Josep Bofill.

Empúries és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega amb les restes d’una de romana. I, molt a prop, també hi ha restes de l’època medieval de l’antic comtat d’Empúries. Aprofitant que l’Ajuntament està actualitzant el pla especial de l’entorn de les ruïnes d’Empúries, l’entitat Fòrum L’Escala-Empúries reclama que es recuperi el pla de protecció de l’entorn de les ruïnes que es va iniciar fa 20 anys per blindar l’espai davant de la construcció de més edificis. “A més de restes gregues i romanes que queden encara per descobrir, també sabem que hi ha restes de l’època medieval: dues esglésies, l’estuari, la marina, el port… i segurament està ple de relíquies i embarcacions”, apunta Jordi Estévez, que és arqueòleg. La presidenta de l’entitat, Assumpció Vila, afegeix: “És un connector ecològic entre el Parc Natural del Montgrí i el dels Aiguamolls. No s’haurien de permetre més construccions per no perdre el poc paisatge natural que ens queda”.

Cargando
No hay anuncios

Sense habitatges per a tot l’any

Un altre motiu per oposar-se a més edificis és que la majoria serien de segona residència tot i que actualment “dos de cada tres habitatges a l’Escala ja ho són”. De fet, opinen que si hi hagués un pla de protecció de tot l’entorn “no s’hauria permès la construcció de molts edificis com l’Hotel Empúries, a primera línia de mar i a tocar de les ruïnes grecoromanes”. L’equipament ha aixecat molta polèmica els últims anys. El juliol del 2017, l’Ajuntament de l’Escala va obrir un expedient sancionador i va ordenar aturar-hi unes obres d’ampliació perquè no s’ajustaven a la llicència atorgada: els propietaris estaven aixecant una segona planta que no estava prevista al projecte presentat. Des de llavors, l’Ajuntament està a l’espera que es resolguin els recursos dels promotors per tirar a terra la part construïda sense permís.

Cargando
No hay anuncios

En mans del Govern

Des de l’Ajuntament de l’Escala, el regidor d’Urbanisme, Josep Bofill, recorda que fa mes d’un any van suspendre les llicències urbanístiques a tot l’entorn d’Empúries i que s’ha reduït la zona urbanitzable: “Hi havia 3 o 4 parcel·les per a equipaments públics que no tenien sentit i les hem tret, així com un equipament privat que tenia establert que havia de ser una gasolinera i del qual s’han canviat els usos. Hem reduït l’edificabilitat”. De totes maneres, el regidor d’Urbanisme recorda que els terrenys estan inclosos en la moratòria urbanística de la Generalitat i que serà la conselleria de Territori la que decidirà sobre la desclassificació d’aquests terrenys quan finalitzi el pla d’ordenació urbanística. Bofill també reconeix que té “poc sentit” permetre la construcció a l’entorn d’Empúries “perquè és una zona molt sensible”.

Cargando
No hay anuncios

A Llançà, per la seva banda, les entitats ecologistes han presentat un recurs contra la reparcel·lació d’un pla parcial que preveu una urbanització amb un potencial de 170 habitatges, ja que, segons denuncien, “incompleix la llei d’urbanisme”.