Les empreses de material sanitari protector no donen l’abast
Els fabricants de material sanitari no poden cobrir la demanda mentre neixen iniciatives des de la societat per fer mascaretes i respiradors
Tests ràpids de detecció, però difícil que siguin generalitzats
El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va anunciar ahir la “immediata” introducció de tests ràpids de diagnòstic del coronavirus, que “poden incrementar substancialment els positius”. Simón va assegurar que es posaran en marxa “immediatament”, un cop siguin validats al Centre Nacional d’Epidemiologia, i que ja n’ha arribat un primer volum “en quantitats molt importants”. L’empresa Certest Biotec, que fabrica tests de detecció del coronavirus, no va voler valorar si n’hi haurà prou per fer proves massives a la població, com recomana l’OMS, si bé l’empresa, que pot fabricar 40.000 proves al dia, ha ampliat un torn la feina a la planta, però bàsicament per garantir la distància i la seguretat dels treballadors.
Particulars i empreses volen fer respiradors amb impressió 3D
La gent s’ha organitzat davant la falta de subministrament. Diversos grups de makers, a través de xarxes socials com Telegram o Facebook, estan intercanviant els models per fer amb impressió 3D mascaretes i, fins i tot, respiradors. “S’estima que el 3% dels infectats amb el virus precisaran sistemes de ventilació mecànica i seran considerats com a molt greus. Si suposem una casuística de 5.000 casos, podem estimar que uns 150 requeriran l’ús d’un ventilador. Aquests números superen de molt la quantitat d’aquests aparells disponibles en el sistema sanitari”, assenyala un equip que treballa dins del grup Coronavirus Maker, i que comparteix els prototips i el codi obert a les xarxes. Un dels principals impulsors del projecte és Ramsés Marrero, maker i metge resident d’anestesiologia a l’Hospital Universitari Nostra Senyora de Candelària, a Santa Cruz de Tenerife.
També hi ha empreses que s’han posat a disposició de les autoritats, com BCN3D, un spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que ha posat les més de 60 impressores 3D professionals que té a Castelldefels a disposició de les autoritats per començar a produir el que faci falta. Una empresa que argumenta que ja té hospitals, com Sant Joan de Déu, amb els quals treballa en altres temes habitualment i que els podria donar un servei més ràpid que si es volen fer els estris necessaris en empreses tradicionals de termoinjecció de plàstics.
Dues empreses demanen cosidores per fer mascaretes
Els fabricants i distribuïdors de mascaretes i material sanitari no donen l’abast. La falta de subministrament és evident, i ells mateixos reconeixen que no poden fer front a la demanda. La distribució, a més, ara passa pel ministeri de Sanitat. “Tinc l’estoc aquí preparat per entregar-lo a les autoritats”, explica a l’ARA el responsable de la filial d’una empresa que distribueix mascaretes. “Desitjo que el vinguin a buscar”, explica. N’hi ha que creuen que les fàbriques tèxtils han de reconvertir-se per fer mascaretes. El gegant de la moda Inditex -propietari de marques com Zara o Massimo Dutti- ja ha dit que ho està estudiant. A més, ha posat la seva logística a disposició de l’Estat per portar mascaretes i altre material des de la Xina.
Però la societat civil s’organitza. Dues empreses catalanes han començat a produir mascaretes. Una és Elements, d’Igualada, que ha demanat a la gent de la zona que té màquina de cosir a casa que els ajudi a fabricar les mascaretes. L’empresa prepara tot el necessari, els voluntaris s’emporten els kits a casa, i quan els tenen cosits els tornen a l’empresa. L’altra empresa és Robin Hat de Rubí, especialitzada en fabricar casquets per a quiròfan, que ha reorientat la seva producció i des d’aquesta setmana fabrica mascaretes gratuïtes per al personal sanitari. La companyia ha fet una crida a les xarxes socials per aconseguir voluntaris per cosir mascaretes i ja ha rebut centenars d’oferiments, informa Roger Cuartielles.
Sense gel desinfectant (ni alcohol per fer-ne) a les farmàcies
Des del Col·legi de Farmacèutics deixen clar que fa dies que tenen “zero estoc” de mascaretes, però la situació és gairebé igual pel que fa al gel desinfectant, encara més bàsic en la prevenció. No només això: ni tan sols tenen alcohol perquè les farmàcies mateixes facin el gel desinfectant, com havien previst. Ni tan sols els en queda per als propis treballadors, que com a personal de referència per a qui tingui símptomes tenen un risc més elevat que la resta de la població. “Teníem algunes restes de gel hidroalcohòlic residual perquè en vam comprar a un proveïdor que tancava i ens ho va vendre, però ja no crec que en quedi”, expliquen des del Col·legi. Com a recomanació: una solució d’aigua amb un 2% de lleixiu que pot tenir el mateix efecte a les mans. Però cal deixar-les humides cinc minuts.