L'empresa pública estatal Acuamed va deixar a mitges la descontaminació del pantà de Flix

Ajuntament i Generalitat exigeixen a Acuamed que n'extregui els llots tòxics però la planta de tractament ja no està operativa

L'empresa química Ercros, al municipi de Flix.
Roser Royo
16/12/2016
3 min

FlixL’extracció de llots tòxics del fons del pantà de Flix va quedar inacabada. Les sospites de l’Ajuntament, que fa uns mesos va demanar que es tornessin a fer sondejos per comprovar que no quedaven fangs contaminats al fons del riu, s’han confirmat. El departament de Territori i Sostenibilitat ha explicat aquest divendres que encara en queden més de 150.000 tones contaminades al fons de l’embassament. La quantitat equival al 12% del més d’un milió de tones que se'n van extreure el novembre del 2015.

La dada sobre els llots encara pendents d'extreure prové del CIEMAT, un organisme de titularitat estatal que ha analitzat un centenar de mostres del fons del riu. "Són els resultats d’un estudi que vam demanar des de l’Ajuntament i la Generalitat", ha explicat l’alcalde de Flix, Marc Mur. Per prendre'n les mostres, es van seguir les indicacions sobre el terreny de dos experts en la contaminació de l’embassament: l’investigador del CSIC, Joan Grimalt, i el catedràtic d’Ecologia de la UB, Narcís Prat. "Els sondejos que havia fet Acuamed just abans d'acabar els treballs de descontaminació van ser segons el seu criteri i a partir de només 50 mostres", ha precisat Mur.

Tant l’Ajuntament de Flix com la Generalitat exigeixen al ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient que reprengui "de manera immediata" les tasques de descontaminació al municipi. "Estem davant un nou incompliment de l’Estat i perquè ens van dir que estava enllestida tota l’operació", ha lamentat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. "Demanaré a la ministra Isabel García Tejerina juntament amb els responsables polítics del ministeri que vinguin al territori a donar explicacions perquè aquí hi ha hagut un dèficit gravíssim de confiança”, ha afegit.

El problema és que la planta de tractament dels residus no està operativa. “Ens consta que a finals del 2015 van començar a desmantellar-la tot i que el nou responsable d’Acuamed va aturar-ne el desmantellament. Per tant, sabem que no està operativa i que posar-la de nou en funcionament pot trigar un temps, però exigirem que es faci”, ha clarificat Mur.

La contaminació arriba al riu Ebre

Descontaminació amb finançament europeu

El cas és especialment greu perquè cal recordar que bona part de les obres de descontaminació de l’embassament es van finançar amb fons europeus i els científics han descrit el cas de Flix com un cas de contaminació únic a tota Europa "per la varietat, toxicitat i quantitat de residus acumulats". Ho va dir el professor Joan Grimalt durant una compareixença a l’octubre al Parlament de Catalunya. Grimalt va especificar que, després de més de 100 anys d’activitat de La Fàbrica, ara en mans de la companyia química Ercros, al fons del pantà s’hi han anat acumulant components tòxics com l’hetzaclorobenzè, organoclorats i DDT, entre molts altres.

Però la contaminació no és l’únic front obert que hi ha a Flix relacionat amb l'activitat d’Ercros. L’empresa ja ha anunciat que tancarà la planta de fabricació de clor, i només mantindrà una part residual de l’activitat dedicada a la fabricació de fosfat bicàlcic. Això deixarà pràcticament buides 40 hectàrees de sòl amb zones molt contaminades. En algunes d’aquestes zones, per exemple, una persona només s’hi pot estar 25 minuts sense que la seva salut se'n pugui veure afectada i en altres casos, el temps de permanença sense risc per a la salut són 4, 6 i 8 hores, respectivament.

Aproximadament la meitat d’aquestes 40 hectàrees industrials estan contaminades en més o menys mesura. Això hipoteca el futur industrial del municipi, ja que fa inviable que cap empresa es vulgui instal·lar en un sòl contaminat justament ara que l’Ajuntament, la Generalitat i la mateixa Ercros han fet un front comú per treballar per a la captació d'inversions empresarials a la zona.

Davant d’això, hi ha el compromís de crear una comissió independent d’experts nomenats per l’Ajuntament i la Generalitat que haurà de supervisar 'in situ' quin és el nivell de contaminació dins i fora del polígon d’Ercros i establir un pla d’actuacions que indiqui sobre quines zones s’ha d’actuar i quin ha de ser el nivell d’exigència per descontaminar els terrenys.

Aquesta mateixa setmana, l’alcalde de Flix, per mediació de l’eurodiputat Francesc Gambús, s’ha reunit amb el director general de Medi Ambient de la Comissió Europea, Daniel Calleja, per exposar-li la situació de contaminació d’aquests terrenys. “Després de la reunió va quedar clar que no es pot tolerar que hi hagi punts del polígon on no s’hi pugui estar totes les hores sense risc per a la salut, i que ha de ser Ercros qui pagui la descontaminació”, ha apuntat l’alcalde.

Fonts d’Ercros asseguren que estan actuant amb diligència i d’acord amb la legalitat. En aquests moments, la companyia està descontaminant 1,8 de les hectàrees afectades.

stats