SOCIETAT

Emilio Cuatrecasas nega que evadís impostos usant un entramat d'empreses per desgravar despeses personals

L'advocat, a qui la fiscalia acusa d'haver defraudat 3,8 milions d'euros, assegura que està tranquil i confiat en la justícia perquè només són "diferències de criteri"

L'advocat Emili Cuatrecases, sortint de la Ciutat de la Justícia després de prestar declaració per un suposat delicte de frau fiscal. ACN
Acn
21/09/2012
3 min

BarcelonaL'advocat Emilio Cuatrecasas ha negat aquest divendres que intentés evadir impostos a través de la desgravació de despeses personals mitjançant un entramat d'empreses de la seva propietat. La fiscalia l'acusa de defraudar uns 3,8 milions d'euros a Hisenda dissimulant lloguers i altres despeses com si fossin d'empreses de la seva propietat, quan, en realitat, segons l'Agència Tributària, eren despeses totalment personals. Després de declarar davant del jutge que investiga el cas, Cuatrecasas s'ha mostrat "tranquil" i confia que la justícia resolgui aviat aquesta "diferència de criteri" entre ell i Hisenda.

Després de declarar al jutjat, Cuatrecasas ha explicat als periodistes que confia que aviat s'aclareixin les diferències entre Hisenda i ell. Ha assegurat que les despeses que li atribueixen eren realment mercantils, i per tant havien de tributar com a tals.

Segons la fiscalia, Cuatrecasas va crear un "sofisticat artifici negocial" per no tributar a Hisenda l'IRPF, l'impost de patrimoni o l'IVA de despeses personals com habitatges, viatges o una embarcació, del qual es va beneficiar també la seva exdona, que també ha declarat aquest divendres, i a qui l'advocat fiscalista ha exculpat plenament.

Segons la denúncia presentada per l'Agència Tributària a la Fiscalia de Delictes Econòmics de Barcelona, el soci principal del bufet barceloní que porta el seu cognom i fundat pel seu avi va ordir una trama per "camuflar" a Hisenda els beneficis obtinguts en diversos exercicis i impostos amb una "finalitat patent d'amagar-los". A través d'una sèrie de negocis "simulats", va mostrar al fisc una realitat econòmica "falsa", aparentant que el seu patrimoni personal i familiar, com els diversos habitatges, un iot, mobles, personal de servei, viatges i altres despeses, estava lligat a una activitat econòmica, gràcies a falsos contractes d'arrendament.

D'aquesta manera, les despeses es podien deduir dels impostos de l'empresa i no del seu IRPF personal. Però les diverses empreses fantasma també van servir-li per reduir el pagament de l'impost sobre el patrimoni. Hisenda ha denunciat el pagament de l'impost sobre el patrimoni dels anys 2006 i 2007, l'IRPF del 2006 al 2008, l'IVA del 2006 al 2008 de l'empresa Emesa SL, i l'impost de societats del 2006 de la mateixa companyia. En total, hauria evadit 3,8 milions d'euros d'aquests impostos, inclosos 142.000 euros de l'impost sobre el patrimoni de l'any 2006 de la seva dona d'aleshores, Mercedes B. R.

Des del 1991, Emilio Cuatrecasas era propietari d'Emesa a través d'Union CB SL, empresa espanyola que a la vegada era propietària de la suïssa BC Property. Cuatrecasas, la seva esposa i les seves tres filles eren els propietaris d'Union CB, fins al juliol del 2007, quan totes les accions van passar a Emilio Cuatrecasas arran dels acords econòmics pel divorci del matrimoni.

Ni Union CB ni BC Property van realitzar cap activitat econòmica, sinó que només servien per posseir les accions d'Emesa. Però Union CB va afirmar haver pagat serveis professionals de supervisió d'inversions i activitats immobiliàries i financeres a l'esposa de Cuatrecasas els anys 2005 i 2006. Però Mercedes B. R. nega que prestés cap servei a l'empresa, ja que ella és metge.

Emesa sí que tenia certa activitat econòmica: cobrant lloguers de diversos immobles, facturant l'activitat del querellat com a advocat del despatx Cuatrecasas-Gonçalves Pereira i, per últim, incloent en els seus actius tots els béns personals i familiars del querellat, que és la part que es considera delictiva. De fet, l'ús d'una societat externa per facturar al seu propi bufet és molt habitual entre els advocats per estalviar-se impostos, cosa que Hisenda va advertir que era il·legal i que va provocar que Emilio Cuatrecasas i molts altres advocats haguessin de fer declaracions complementàries.

stats