Les vuit famílies vulnerables assenyalades per Albiol es queden al carrer
L'ordre de desallotjament s'executa amb un gran dispositiu dels Mossos i sense cap ajuda per a la vintena d'afectats, quatre d'ells menors
BarcelonaLes vuit famílies vulnerables de Badalona a qui l'alcalde Xavier García Albiol acusa de ser ocupes i delinqüents han estat desallotjades aquest divendres al matí, sense que els hagin donat cap alternativa al carrer. Els Mossos d'Esquadra hi han participat amb una forta presència d'antiavalots davant la desesperació de la vintena de residents de la finca, que va ser declarada en estat ruïnós. Entre els veïns afectats hi ha una dona en ple tractament de quimioteràpia per un càncer de pit, una altra amb una discapacitat, i tres noies adolescents i un nen petit, escolaritzats en centres educatius del barri de la Salut i que, malgrat tot, han sortit de casa a primera hora per assistir a classe i ja no podran tornar-hi. Una de les menors que es queden sense sostre fa avui 13 anys.
Després de dues hores de tensió, amb un centenar de persones donant suport a les famílies afectades, la comitiva judicial ha entrat a l'edifici escortada pels antiavalots, que han carregat contra els veïns i els activistes presents. També s'hi han deixat veure representants de Guanyem Badalona, ERC i la CUP, ara a l'oposició, que han estat increpats pels activistes, que els han acusat de no haver fet res per aquestes famílies quan eren al govern municipal.
Un cop fora, la vintena de veïns amb ordre de desallotjament s'han quedat al carrer, sense tenir cap alternativa digna. Fonts municipals han confirmat que es podran allotjar aquest cap de setmana al centre d'emergències socials de Barcelona, però Albiol ha reiterat que més enllà d'aquestes tres nits no oferirà cap altra ajuda social ni un pis alternatiu a unes persones que titlla d'okupes. A partir de dilluns, els afectats "s'hauran de buscar la vida", segons ha denunciat la Plataforma Sant Roc Som Badalona, que ha assessorat els veïns i va denunciar la situació. A més, la finca ha quedat tapiada i els veïns no han pogut retirar ni mobles ni pertinences. "Gairebé ens obliguen a ser ocupes i nosaltres no volem ni pis gratis ni ocupar", deia Mohamed el Amin Bakali, resident des de 15 anys a l'edifici. Els residents tenen els contractes i els rebuts que demostren que han pagat el lloguer fins que fa uns mesos el propietari va anunciar que rescindia l'acord pel mal estat de l'edifici.
El desallotjament d'aquestes famílies vulnerables, que fa més d'una dècada que viuen a la finca, s'ha fet per ordre d'un jutjat de Badalona en compliment d'un informe tècnic que sosté que l'immoble, el número 79 del carrer Calderón de la Barca, té greus deficiències estructurals que posen en risc la seguretat dels residents. Malgrat això, els veïns han estat pagant els lloguers (d'entre 200 i 300 euros per uns pisos minúsculs i una escala que demanen una rehabilitació urgent) al propietari de l'edifici, en metàl·lic o transferència. Segons recull l'acta judicial, aquest s'ha desentès de l'obligació d'apuntalar la finca.
Albiol havia escalfat els dies previs al desallotjament acusant sense proves les famílies veïnes de ser uns incívics i delinqüents i assegurant que el seu govern "no blanquejarà l'ocupació" donant ajudes a "ocupes". Per contra, veïns del mateix carrer contradiuen l'alcalde i afirmen que es tracta de persones treballadores arrelades al barri que mai han ocasionat problemes de convivència. Les famílies assenyalades han presentat denúncia aquesta tarda contra Albiol per difamació i intromissió a l'honor.
Sense casa a Salt
Les imatges s'han repetit també a la localitat gironina de Salt, on una família amb cinc menors d'edat ha estat desallotjada malgrat tenir un informe dels serveis socials que confirma que són persones vulnerables. Aquest era el setè intent de fer fora la família, que ha reclamat quedar-se al pis pagant un lloguer social, però el fons voltor propietari no ha atès les seves peticions i s'han quedat al carrer. La família va entrar al pis l'octubre del 2021. Des d'aleshores ha ocupat el pis, però el Sindicat de l'Habitatge de Salt assegura que en diverses ocasions s'havien ofert al fons voltor per pagar un lloguer social per quedar-s'hi a viure i regularitzar la situació.
Com a Badalona, els fills han sortit de casa abans que arribés la policia i la comitiva judicial, alguns d'ells per anar a l'institut i els altres per anar a l'escola. L'objectiu era evitar que visquessin el desnonament en primera persona. Algunes de les professores dels nens han anat fins al carrer Pep Ventura per acompanyar-los i donar suport a la família abans que els fessin fora del pis.