Emergència social

Sensellars expulsats de l'alberg de Badalona acampen davant del despatx d'Albiol

Usuaris de l'alberg que va tancar l'Ajuntament reclamen que torni a obrir el servei

3 min
Els expulsats de Can Bofí Vell, davant de l'Ajuntament de Badalona.

BarcelonaAcampada davant de l'Ajuntament de la Badalona del popular Xavier García Albiol. Una part de les persones que van quedar-se al ras pel tancament de l'alberg de Can Bofí Vell es preparen per passar la nit davant del consistori, d'on va sortir l'ordre de clausurar l'únic servei d'emergència de la zona que atenia persones en la més extrema pobresa. Reclamen que reobri l'espai, on diuen que se sentien segurs. "Hem tornat al carrer i això és molt dur, sobretot aquests dies de pluja", explica Douniane Baarab, a manera de resum de la situació del col·lectiu.

Han passat 17 dies des que Albiol ordenés tancar les portes de Can Bofí Vell, cosa que va obligar els 45 residents a tornar al carrer. Des de llavors, només un dels usuaris de l'alberg ha aconseguit evitar tornar al ras. Ara ocupa plaça en un servei gràcies a la mobilització d'entitats socials que van remenar els recursos oberts fora de l'àrea, perquè el de Can Bofí era l'únic espai d'emergència tant a Badalona, governat pel PP amb majoria, com a les localitats veïnes amb alcaldesses socialistes, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet.

La resta d'usuaris estan instal·lats en bancs i places de la ciutat, i els que han tingut més sort han pogut passar alguna nit a casa d'algun amic que els ha acollit temporalment o han trobat una barraca. És el cas de José Rodríguez, que de la pensió mínima que cobra per invalidesa ha de destinar 200 euros al "sostre" que li ofereix un assentament fet amb "palés i portes velles" a la muntanya. "Pitjor és estar-se mullant al carrer o passant encara més fred", assegura aquest home.

Els sensellar expulsats, disposant-se a pasar la nit a la plaça de l''Ajuntament

Els afectats estan sent atesos per entitats socials, encapçalades per Badalona Acull, així com els serveis socials municipals, que estan desbordats i tampoc disposen de serveis per derivar aquestes persones en funció de les seves necessitats. El president de l'ONG, Jaume Ventura, s'indigna per la "decisió política" del consistori de tancar l'alberg i "deixar abandonats de la mà de Déu" aquestes persones, moltes de les quals arrosseguen seqüeles i encara es recuperen de malalties o operacions greus. En aquest sentit, cita el cas de la Rocío, que des del tancament de l'alberg, el 29 d'abril, ha estat ingressada tres cops a l'Hospital de Can Ruti. A més, entre el col·lectiu hi ha també una alta incidència de trastorns mentals. Per tot plegat, l'activista exposa que "molts no tenen esma per res" i han de buscar menjar a les escombraries.

170 persones dormint al ras

Els de Can Bofí Vell s'afegeixen a les més de 170 persones que dormen al ras als carrers de la ciutat, segons l'últim recompte d'ara fa un any, que no tenia en compte els que sobreviuen en les naus i altres espais abandonats, que acullen més de 200 persones. Ventura alerta que el sensellarisme encara es pot agreujar més perquè en les pròximes setmanes hi ha ordres de desallotjament que afecten diversos d'aquests assentaments informals.

L'alberg es va tancar el 29 d'abril després que la cooperativa Suara, que gestionava el servei des que es va obrir el 2020 per l'emergència pandèmica, declarés la impossibilitat de continuar-hi per les factures impagades de l'Ajuntament. El consistori va anunciar que buscaria una solució amb la construcció d'un edifici amb 26 places d'emergència i una promoció de 20 habitatges socials. De moment, no s'ha detallat res més sobre el projecte, però en declaracions a Badalona TV el primer tinent d'alcalde, Juan Fernández, explicava que l'Ajuntament no podia garantir "de per vida i gratuïtament" un sostre a cap persona.

stats