Atenció social

La recompensa dels voluntaris: "M'ha ensenyat a ser més positiva"

L'associació Punt de Referència ha presentat els resultats del primer estudi sobre els efectes que té la mentoria social en els mentors

Joan Cebrián
2 min
Presentació de l'estudi dels efectes del projecte "Referents" sobre els voluntaris

Barcelona"El fet de poder-lo acompanyar i estar amb ell m'ha ensenyat a ser més positiva. Ell sempre veu les coses des d'un angle molt positiu. Si alguna cosa se li espatlla, de seguida diu: «No passa res». I és veritat, relativitzes el que passa, quan en un altre moment hauria pensat que havia de buscar una solució immediata. Ell ho calma tot per després continuar". La Lourdes explica com l'ha ajudat a ella fer de mentora d'en Brahim, un noi que forma part del programa Referents, pel qual s'ofereix a joves en situació de vulnerabilitat la possibilitat de conèixer una persona perquè l'acompanyi durant 10 mesos. En aquest temps, rep ajuda en diferents nivells com l'emocional, l'educatiu o el laboral durant el seu procés d'emancipació. L'associació Punt de Referència, creadora del programa, ha presentat aquest dijous un estudi sobre els efectes de la mentoria social sobre els voluntaris.

L'entitat sense ànim de lucre, creada fa 25 anys, ha mostrat en un acte a l'Espai Societat Oberta les conclusions de la primera recerca sobre els beneficis del programa per als voluntaris que s'hi apunten. L'informe corrobora que la mentoria social té grans efectes positius principalment en tres àrees: la personal, la interpersonal i la comunitària. Per al jovent significa un gran suport a l'hora d'emancipar-se, mentre que per als voluntaris és un gran exercici de creixement a través de la consciència, segons es desprèn de les conclusions que s'han presentat avui.

La relativització dels problemes és el principal benefici en l'àmbit personal, mentre que en l'àmbit interpersonal es destaca com a principal al·licient la capacitat d'establir relacions igualitàries. Tant el Brahim com la Lourdes han reivindicat la voluntat de continuar la seva relació més enllà dels 10 mesos de mentoria del projecte, perquè ja s'ha convertit en una amistat. "És una cosa bona perquè ajuden els joves com jo", explica en Brahim, que ha aprofitat el suport especialment en l'àmbit educatiu: per aprendre millor la llengua i sortir-se'n millor amb les tasques acadèmiques. En un 60% dels casos les parelles mantenen el contacte un cop finalitzat el voluntariat. Finalment, en l'àmbit comunitari la sensibilització sobre la situació d'aquests joves augmenta tant en els mateixos voluntaris com en els seus entorns.

Actualment, un dels grans reptes de Punt de Referència és la incorporació de més voluntaris. La cooperació entre la xarxa social i l'associació és clau per conèixer joves que es puguin beneficiar del projecte, com també ho és el boca-orella i la divulgació. Per aquest mateix motiu la directora general d'Acció Cívica i Comunitària de Catalunya, Cesca Domènech, ha volgut motivar la realització d'aquest voluntariat pel fet de poder reconèixer-se a un mateix. "En algun moment has sigut el mentor, mentora o mentorat d'algú de la teva família o proper. Tots hem tingut aquesta experiència que ens ha aportat molt i, per tant, per què no aplicar-ho en aquest àmbit de voluntariat i d'ajudar les persones", ha declarat Domènech, present a l'acte.

stats