Els Picaportes, una visita a casa per trencar la soledat
El projecte A-porta de la Confavc fomenta l'empoderament dels barris i trenca amb l'aïllament social dels residents més vulnerables
Sant Feliu de LlobregatLa Sebastiana, més coneguda com a Sebas, és una dona de 79 anys que va venir de Màlaga ara ja fa més de mig segle, i des de fa quatre mesos és una de les veïnes del carrer Santa Creu que reben una visita setmanal de la Noelia i la Libia, dues de les vuit Picaportes que cada setmana visiten les veïnes del barri de Can Calders, a Sant Feliu de Llobregat. Totes dues treballen per a A-porta, una iniciativa social impulsada per la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc) per trencar l'aïllament dels barris i empoderar els seus residents a través d'una xarxa que fa visites periòdiques a les cases de gent gran que se sent sola o que té problemes per pagar les factures de la llum.
Els Picaportes són agents socials que es contracten per fer aquestes visites en un barri que coneixen de primera mà perquè elles en són veïnes. A Can Calders van començar el novembre del 2021 i ja han aconseguit crear complicitats. "Jo agraeixo molt que vinguin cada setmana a visitar-me. Seure i parlar amb algú fa els dies més entretinguts", comenta la Sebastiana a l'ARA. Ella viu amb el seu marit, l'Antonio, que d'uns anys ençà està molt malalt. Com ha fet sempre, s'encarrega de cuidar-lo.
La Noelia i la Libia, formades prèviament per fer de Picaportes, van trucar un bon dia al timbre de la Sebas per fer-li una "simple enquesta" sobre la situació energètica a casa seva, però es van trobar amb una persona que "necessitava companyia". Se'n van adonar de seguida i, de fet, és un patró que es repeteix sovint. "El primer dia va esclatar a plorar explicant-nos la seva vida. Li va anar molt bé per desfogar-se i treure-ho tot, però no vam parlar de res del que havíem anat a parlar", recorda la Libia. "Perquè els veïns comentin el tema de la llum, el gas i l'aigua cal establir-hi un vincle, i això vol molt temps", argumenta la Noelia, que a part de Picaporta és integradora social. "El que ens hem trobat que necessiten les veïnes va molt més enllà del que teníem previst, i ens hem hagut d'adaptar", afegeix.
El matrimoni fa només un any que viu en aquest petit pis de Can Calders, però de fotografies dels seus quatre fills i els nets n'hi ha per tot arreu, als mobles i penjades a les parets, i omplen d'història tota la casa. La dona només surt de casa per anar a comprar alguna cosa de menjar, però no té forces per quedar amb les amigues o anar a passejar, explica, i constata com l'impacte de la pandèmia ha agreujat la soledat no desitjada. "I les poques amigues que venien abans ara ja no volen per por de contagiar-se", afegeix. Així, gairebé tota la seva vida social es redueix a la visita de la seva família. "Des que venen elles dues [les Picaportes] a veure'm sento com si fossin de la família", diu la Sebastiana amb un somriure d'orella a orella.
A Can Calders molts veïns pateixen vulnerabilitat energètica i tenen problemes per poder pagar les factures de la llum, l'aigua i el gas, i les Picaportes també s'encarreguen de donar-los consells i claus per estalviar en la factura. A més, la població del barri ha envellit i hi ha "molta gent gran que se sent sola", explica la coordinadora de la iniciativa a Sant Feliu de Llobregat, Esther Lumière. "La nostra feina és poder ajudar tota aquesta gent que ho està passant malament, sigui amb recursos o amb companyia", afegeix Lumière.
Disset barris
A-porta va néixer l'any 2016 i es va desplegar per primera vegada al barri de Ciutat Meridiana de Barcelona. La bona rebuda de la iniciativa, que s'emmiralla en un projecte de l'associació VoisinMalin de Marsella i que actua en onze ciutats franceses, ha portat a ampliar l'A-porta a 17 barris de 12 municipis. Els Picaportes han visitat més de 13.500 pisos i han fet més de 6.000 entrevistes a veïns i veïnes de Catalunya. Malgrat les xifres, no sempre és senzill, admeten la Libia i la Noelia: "És molt difícil que la gent t'obri les portes de casa per parlar amb tu".
El projecte a la capital del Baix Llobregat preveu acabar a finals d'abril, però des d'A-porta ja han començat converses amb l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i l'empresa Aigües de Barcelona, que són les dues entitats que han finançat la iniciativa a Can Calders, per prorrogar el projecte un any més. "Esperem que A-porta segueixi fent-se gran i poder arribar a molts més barris de Catalunya", desitja la coordinadora.