Desigualtat

Pandèmia de pobresa: una de cada quatre famílies amb menors viu amb la soga al coll

L'Unicef alerta que la misèria infantil s'enquista a Catalunya i la inflació amenaça llars que ja pateixen per pagar factures

BarcelonaLa pobresa infantil es cronifica a Catalunya. L’Unicef va denunciar ahir en el seu informe anual que una de cada quatre famílies amb fills menors està en risc de pobresa, una situació socioeconòmica que esquitxa 400.000 infants i adolescents, el 28,6% de la població jove del país. La xifra s’eleva encara més, fins al 31,8%, si es pren com a referència la taxa de risc de pobresa o exclusió social (AROPE), que a més de la renda té en compte el nombre de persones a la llar que passen més temps sense feina que treballant i si tenen una privació material severa, com ara si tenen accés o no a la calefacció o a una alimentació equilibrada, o si tenen problemes per pagar factures.

Per arribar a aquestes conclusions, l'Unicef ha fet seves les dades de l'Enquesta de condicions de vida de l'any passat, en què s'assenyala que prop del 17% dels menors de 16 anys viuen en llars que no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada, més del doble que fa una dècada. A més, un de cada cinc viuen en famílies que pateixen per pagar les factures i les han d'abonar amb retard (gairebé un 10% més que fa deu anys) i quasi la meitat dels menors de 16 anys (42,5%) viuen al dia, en famílies amb dificultats per fer front a despeses imprevistes.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la fotografia ha canviat respecte a anys anteriors –el 2020 es va produir el pic més elevat de desigualtat (33,4%)– i la dada corresponent a l'any 2021 ha reculat fins als valors del 2018, l'entitat alerta que Catalunya se situa a la cua dels països europeus, només per darrere de Romania (29,7%) i del conjunt de l'estat espanyol (28,9%). "Tot i la reducció de la taxa de pobresa i de l'AROPE respecte a l'any passat, Catalunya continua al vagó de cua de la Unió Europea", es denuncia a l'informe, que assenyala que la taxa de pobresa infantil i AROPE al conjunt de la UE se situa en el 19,2% i 24% respectivament.

Cargando
No hay anuncios

L'amenaça per la pujada de preus

L'Unicef subratlla que l'augment dels preus dels aliments i dels subministraments bàsics, com l'electricitat, l'aigua i el gas, per l'efecte de la inflació, poden agreujar encara més la situació d'aquestes famílies i arrossegar-ne d'altres que fan malabars per arribar a final de mes a l'espiral de la pobresa. "El fet que els adults de la família tinguin feina ja fa molt de temps que no és una garantia contra la pobresa a Catalunya, on el 10,9% dels treballadors viuen en llars pobres: tot i estar actius en el mercat laboral, les seves rendes se situen per sota del llindar de pobresa", destaca l'informe de l'entitat, que reclama establir una protecció social d'infants i adolescents "a l'altura dels desafiaments", augmentar la inversió social i reforçar la política de prestacions econòmiques.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquestes xifres, l'informe de l'Unicef alerta que la pobresa infantil és un problema de primer ordre a Catalunya, que encara està lluny de complir amb els objectius proposats de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Coincidint amb el setè aniversari de l'aprovació d'aquesta guia, l'organització constata que els avenços que s'han fet són "insuficients": "Som a les acaballes del 2022 i ben aviat serem a l'equador del camí per al compliment de l'Agenda".

D'altra banda, l'Unicef també alerta que un 9,1% dels infants de menys de 16 anys tampoc poden permetre’s un ordinador personal, cosa que agreuja les desigualtats escolars i accentua la bretxa digital. En l'àmbit educatiu, a Catalunya gairebé el 15% de joves abandonen prematurament els estudis, una xifra que si bé s'ha reduït progressivament en els últims deu anys, continua estant molt lluny de la mitjana europea (9,7%). Així, l'organització insisteix en la necessitat d'establir "un pacte educatiu que augmenti i blindi la inversió en educació i garanteixi una educació de qualitat".