Drets socials

Més d'un terç de les criatures pobres també ho seran d'adults

El Govern presenta una estratègia contra la pobresa infantil i admet que una prestació per criança és "inassumible"

M.R.C.
2 min
SISTEMA INEFICIENT  A Espanya, les ajudes socials són poc efectives  en la reducció de la pobresa infantil.

BarcelonaTot i no estar als gens, la pobresa també s'hereta. Un terç (aproximadament el 36%) de les criatures pobres avui també ho seran d'adults. La causa d'aquesta transferència està més en el codi postal que en el genètic, i es vincula alhora amb factors educatius, laborals o de l'habitatge. De fet, Catalunya, com Espanya, té un dels índexs de pobresa infantil més alts de tota la Unió Europea i també una despesa molt baixa per lluitar contra aquesta xacra, que afecta gairebé 422.000 menors catalans: un 32,5% respecte al 24% de la població general.

En aquest context, ja en temps de descompte i quan falten vint dies per a les eleccions catalanes, el Govern ha presentat aquest dilluns l'estratègia de lluita contra la pobresa infantil. El pla consta de 12 mesures a curt, mitjà i llarg termini per poder reduir una taxa de criatures vulnerables de "manera dràstica", segons ha explicat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. De moment, només està pressupostat aquest 2024 amb uns 800 milions d'euros.

Precisament, és en l'edat de 0 a 18 quan menys s'inverteix en polítiques públiques contra la pobresa, ja que no existeix encara una prestació concreta per a aquest grup, malgrat que és la mesura més eficaç, segons assenyalen els experts i admet el mateix executiu. Les transferències de prestacions tan sols redueixen un 8% la vulnerabilitat entre les criatures, mentre que en adults la vulnerabilitat baixa un 12% i en el col·lectiu de més de 65 anys, un 68%.

Campuzano ha subratllat que tirar endavant una prestació per criança suposaria 1.000 milions d'euros, una xifra "inassumible" per a la Generalitat. Per això, confia que a finals d'any ja es pugui gestionar des d'una finestreta única a Catalunya l'Ingrés Mínim Vital i aprofitar per estendre el complement d'infància, una prestació molt desconeguda encara.

Prova pilot en cinc barris

El pla del Govern, que ha estat debatut amb entitats d'infància, posa èmfasi en la reducció de l'abandonament escolar, amb un augment de les beques per als estudis postobligatoris, la mentoria d'orientació i l'ampliació de les anomenades motxilles escolars; aquestes volen garantir el material escolar o l'assistència a colònies de les criatures vulnerables que van a centres d'alta complexitat. L'objectiu és "evitar que la pobresa passi de generació a generació", ha apuntat la consellera d'Educació, Anna Simó. A més, també es vol garantir un àpat saludable com a mínim als centres educatius i aprofitar per incidir en la higiene o la convivència.

Com a pla pilot d'aquesta estratègia s'han triat cinc barris vulnerables del Prat, Badalona, Manresa, Girona i Tortosa. Però amb les eleccions pel mig i la incertesa del futur Govern, només s'ha anunciat que en els pròxims mesos s'obrirà una convocatòria a les entitats socials de la zona perquè facin aportacions sobre com reduir la pobresa.

stats