Desallotjat un campament de barraques a Montcada: "Ens han fet fora com animals"
Els residents denuncien que no els han avisat amb temps i que no els donen una solució de llarga durada
Montcada i ReixacLuis Beltran Herrera estava retirant les poques pertinences que podia carregar quan, de sobte, ha començat a sentir olor de cremat. “Venia de la barraca del costat, però no hi havia ningú”. El fum ha començat a emergir, donant pas a moments de pànic. Plorant, anava traient més i més objectes amb les flames de fons. Ara roba, ara una nevera, ara un patinet elèctric. “Surt ja”, li anaven dient els efectius de la Policia Local. "Deixa-ho", insistien. Però es resistia a deixar que es cremés res. Li importava l'hort i els últims pebrots i tomàquets que collirà. També una taula, que ha construït amb les seves pròpies mans. Però la barraca, ja tenia assumit que la perdria per sempre. Tres anys de feina, de clavar fustes i fer estructures amb deixalles, que al cap de poques hores una excavadora s'ha emportat. La mateixa excavadora ha tirat sorra a l'incendi perquè s'apagués. La seva era una de les últimes barraques desallotjades.
El Luis és una de les 25 persones, segons el recompte dels mateixos residents, que viuen en aquesta zona de barraques de Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Avui han hagut d'abandonar-les per una ordre de desallotjament. El llançament judicial s'ha iniciat aquest dimarts a primera hora i, tot i que s'ha hagut d'aturar per l'incendi, l'excavadora ha acabat deixant les precàries construccions en una muntanya de deixalles. Entre les fustes hi havia cotxets, mantes infantils i una petita bicicleta rosa. "Ja s'han tret la merda de sobre, doncs anirem a un altre municipi fins que hi treguin la merda", diu, indignada, l'Ester Guix Rodríguez. Ha volgut salvar dues motxilles amb llibres i observa com la seva casa queda en no res asseguda amb els seus dos gossos a coll, el Chicho i el Negrito.
Aquestes barraques que l'Ajuntament de Montcada i Reixac ha desallotjat eren a la zona del Torrent de la Vallençana, a tocar de la depuradora. Aquestes construccions, apunta el consistori, s'havien aixecat en uns terrenys privats i en una zona inundable. Ahir dilluns, la Policia Local i els Mossos ja van visitar la zona per avisar les persones que hi vivien que s'enderrocarien. L'Ajuntament afirma que abans de tombar les construccions s'han assegurat que no hi havia ningú i a continuació les màquines les han tirat a terra. L'acció d'aquest dimarts és la culminació d'un procés que va començar al maig, quan la Policia Local va notificar als usuaris que s'iniciava el procés judicial per fer-los fora a petició dels propietaris dels terrenys i davant la seva negativa de marxar-ne.
Els residents de les barraques a tocar del riu Besòs denuncien que entre els seus veïns hi ha embarassades i nens menors d'edat, que han estat els primers a marxar. "Si no, els serveis socials els separaran dels pares", recorden els residents. "No hem vist nens, deuen haver marxat de nit", apunten fonts municipals. Els residents també critiquen que no els van avisar amb antelació, si bé l'Ajuntament precisa que fa mesos que sabien que hi havia un procés de desallotjament en marxa. "Ens han fet fora com animals i no som animals", denuncia el Luis. Ell podrà anar a un local que li deixa un amic. La Fàtima, del Marroc i que amb prou feines parla castellà, anirà a casa d'una amiga. L'Ester no sap què fer. "Estic bloquejada. No sé si tornar a construir una barraca. Què farem? La tires, i jo en munto una, i tu la tires i jo en munto una", va dient.
De la nit al dia ho han de treure tot. No només la roba, sinó també tota la seva vida. Expliquen que només podran deixar les coses dues nits en un magatzem. I una nit podran dormir en un alberg a Barcelona. "Només una, i després què?", es pregunten. Gairebé cap d'ells anirà a l'alberg. L'Ajuntament ha explicat que espera la identificació de la Policia Local per determinar com actuar amb ells i quin tipus d'ajuda necessiten. Aquest dilluns a la nit i també dimarts els serveis socials han acudit a la zona.
"Ara que ho tenia tot"
Els residents afirmen que les barraques on viuen porten molta feina. Tenen habitacions, lavabo i cuina. Fins i tot la del Luis té el terra amb panots de Barcelona i una càmera de seguretat. "Amb tot el que tiren a Espanya, al meu país em faria un palau", diu el Luis, que és originari d'Hondures, mentre cull els últims pebrots, encara un pèl verds, i recorda que li estaven sortint uns llimoners. El van desnonar fa tres anys i va venir a viure aquí. "Ara que ho tenia tot", es lamenta. A l'Ester Guix li va passar el mateix fa un any. Ara observa el camió que s’emporta les fustes que subjectaven les barraques i diu: "Així marxen les nostres vides". El que era el seu barri, ara quedarà tapat per terra.
Davant d’aquesta situació límit, alguns ja avancen que construiran una nova barraca a una zona del costat. Segons els càlculs de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, al municipi hi ha unes 500 barraques i les que han desnonat aquest dimarts només són una part que eren en una parcel·la que el propietari ha demanat desallotjar. A més, és una zona inundable. L'Ajuntament ha actuat en aquest emplaçament com mesos enrere ja va fer a la zona de la Pollancreda, on han detectat no només la proliferació de barraques, sinó també la parcel·lació de tercers, que posteriorment venen els terrenys a gent que necessita un espai. "Hi ha un negoci al darrere d'aquestes situacions que també hem d'erradicar", ha afirmat durant el desallotjament el regidor de Territori i Mobilitat de Montcada, Andreu Iruela. I ha afegit que no volen ser "el traster de Barcelona".