Emergència social

L'odissea per trobar un sostre per a les famílies desallotjades de Badalona

La mobilització de les entitats socials permet que tres dones i quatre menors no hagin de dormir al ras

Les tres dones desallotjades, a les portes de la pensió de Santa Coloma de Gramenet on s'allotgen temporalment.

BarcelonaCom si fos una cursa contrarellotge, entitats socials es van imposar com a objectiu que les tres famílies desallotjades a Badalona d'una finca en ruïnes, formades per tres mares i quatre menors d'edat, no es quedessin al carrer després que dimarts l'Ajuntament va deixar de pagar la pensió de Santa Coloma de Gramenet on havien passat les festes de Nadal. Dimarts a les 11 del matí el grup va deixar l'hostal amb les poques pertinences que van poder treure de casa seva el dia que els van fer fora de la finca del carrer Calderón de la Barca, al barri de la Salut.

En aquell moment, les tres dones i les seves criatures havien rebut com a resposta de l'equip de govern municipal que ja no podien estar-s'hi més, a la pensió, perquè l'ajuda d'emergència era per a tres setmanes i, passat aquest temps, no es feien càrrec de més despeses. La desesperació de les tres dones, Fàtima Ben Abdel, Souad Ghailan i Lamya Havari, era més que evident: "No sabem on passarem la nit, ens cal un lloc per dormir i no podem estar al carrer amb els nens", es queixaven.

Fins a l'últim moment, la plataforma Sant Roc Som Badalona havia intentat que els serveis socials de Badalona acceptessin allargar uns dies més l'estada a l'hostal. No va poder ser i en una nova reunió se'ls va confirmar el pitjor. La situació "és complicada", deia l'activista de l'entitat Carles Sagués, que amb el telèfon mòbil a la mà atenia les famílies de Calderón i estava pendent d'altres casos de desallotjament imminent a Badalona. Només aquest mes hi ha una trentena d'ordres de desnonament de famílies vulnerables. "Cada dia tenim nous casos i ens hem de mobilitzar cap aquí i cap allà", explica Sagués, a qui serveis socials municipals, d'hospitals o entitats coneixen i el contacten quan tenen algun usuari amb problemes socials.

Amb la negativa dels serveis socials, Sagués va estar durant bona part d'ahir dimarts amb el mòbil a la mà per trobar algú que l'escoltés. Finalment va trucar a la conselleria de Drets Socials, que ja tenia notícia de la delicada situació de les famílies i, tot i que l'ajuda a l'emergència es tracta d'una competència municipal, va acceptar activar-se i trucar a altres entitats socials per aconseguir el que finalment es va aconseguir: que les dones i els quatre menors (de 5 a 17 anys) dormissin sota un sostre.

Recursos

La Fundació Roca i Pi i Càritas de Badalona han acceptat assumir la factura del mateix hostal de Santa Coloma per a dues de les dones: una de sola amb el 90% de discapacitat visual i que requereix ajuda constant i una mare amb dues criatures. Mentrestant, els buscaran un habitatge més apropiat per viure en família. La tercera, una dona divorciada amb dues adolescents a càrrec, entrarà en un programa social de la Fundació Sant Joan de Déu que, a més de poder oferir-los un sostre, els permetrà un seguiment i assessorament social que els faci guanyar autonomia familiar.

Sagués ho té clar: "Sense les entitats socials mobilitzades aquestes famílies serien al carrer". L'activista lamenta que l'equip de govern del popular Xavier García Albiol es desentengués del projecte de l'anterior govern municipal (PSC, Junts, comuns i ERC) de comprar l'hostal Be Dream de l'avinguda Alfons XIII de Badalona per reconvertir-lo en un hotel d'acollida per a les famílies de la ciutat amb problemes d'habitatge, sigui perquè les han desallotjat o perquè un accident ha fet inhabitable el seu pis. Ja estava gairebé tot a punt i només faltava la signatura per fer efectiva l'operació de venda, però al final s'ha anul·lat. "S'ha perdut una oportunitat d'or per canviar les prioritats a Badalona i apostar per les polítiques socials".

stats