"Ens tracten com gossos": crítiques per fer fora de l'aeroport el centenar de persones sense llar
El primer dia de la prova pilot acaba sense cap reubicació de les persones que dormien a la infraestructura


BarcelonaL'escena és trista. "Heu de sortir, avui l'aeroport està tancat", explica, amb la veu calmada i cap to imperatiu, el vigilant de seguretat d'Aena. "És injust, i ara què farem?", respon amb indignació el José. Assegut a la cadira del costat, l'Ángel, de més de 50 anys i amb una discapacitat, comenta que pujarà a un bus i anirà fent viatges d'anada i tornada a Barcelona fins que surti el sol. Així almenys tindrà un lloc mitjanament calent on dormir. El Dominico, de 78 anys, es resigna a acceptar que dormirà al carrer mentre treu del carretó un paquet d'Enalapril, un medicament per a la insuficiència cardíaca. "És inhumà, ens fan fora com gossos", crida, enervat, el Pedro, de 64 anys. L'escena té lloc a la terminal 1 de l'aeroport del Prat quan falten pocs minuts per a la una de la matinada. "A mi em fa mal, són gent gran, educada", admet un dels vigilants. És el primer dia d'una prova pilot per reubicar les desenes de persones en situació de sensellarisme que viuen a la infraestructura. Ara bé, cap sensellar va acabar reubicat: van acabar al carrer.
Tal com va explicar aquest dimarts l'ARA, fa mesos que Aena treballa en un pla per abordar la problemàtica del sensellarisme a l'aeroport. Es calcula, segons fonts coneixedores, que hi van a dormir regularment unes 160 persones entre les dues terminals, i asseguren que alguns d'ells generen inseguretat. Finalment, s'ha acordat una prova pilot que ha començat aquest dimarts, i que continuarà (i, a priori, s'acabarà) aquest dimecres al vespre. Amb la supervisió dels Mossos d'Esquadra, des de les 23.30 h fins a les quatre de la matinada, el Prat ha restringit els seus accessos perquè només hi puguin entrar les persones que han d'agafar un vol. A continuació, amb l'argument que s'havia de netejar l'espai, els vigilants de seguretat han instat les persones sense llar, que es concentren a la part baixa de la zona d'arribades, molts d'ells dormint, que abandonin l'espai. Un segons després, hi ha entrat maquinària de neteja. Aquest procediment s'ha dut a terme sense incidents i cap sensellar s'ha negat a anar-se'n (fonts policials apunten que no els haurien tret per la força si això hagués passat). En acabat, no han pogut tornar a entrar. Entre les dues terminals hi havia un centenar de persones en aquesta situació. Segons fonts policials, els últims dies els Mossos els han anat avisant, i per això avui n'hi havia menys del que és habitual.
En aquest moment ha començat una dolorosa processó de persones desemparades, que portaven a sobre tot el que tenien, sortint per la porta. I quedant-se a la porta. "No sé on anar ara, dormiré aquí", comenta en Jair, de només 23 anys. A tothom a qui veu li dona una targeta amb el seu telèfon. Busca feina de cuidador d'ancians, que diu que li encanta perquè li recorda temps passats amb els seus avis. Els ancians que ara cuida són els companys de dormitori. "Només necessito tenir papers, després tot anirà rodat", va repetint el Jair, que fa tres anys va arribar del Perú, on encara viuen els seus cinc germans.
La imatge és de contrastos. Joventut i també vellesa entre les persones que es troben en una situació d'extrema vulnerabilitat. L'Ismail, d'origen georgià, té 67 anys. Ensenya insistentment un paper: és una denúncia per furt. Fa poc gairebé va perdre tot el que tenia de valor, també el passaport. En Moha, d'origen marroquí, té 32 anys. Ell ensenya insistentment el seu TikTok: el seu somni és conèixer els jugadors del Barça i està dormint al carrer per aconseguir-ho. Volia venir a peu des de Màlaga, on vivia, fins a Barcelona. Diu que va aguantar fins a Múrcia. Aquest dimarts s'ha aconseguit colar a l'Estadi Olímpic per veure el Barça-Atlètic. Estava una mica més a prop del seu somni, però quan ha arribat a l'aeroport ha vist que no tenia lloc on dormir.
Al final d'aquesta processó hi havia uns quants treballadors de serveis socials, que no arribaven a cinc, dels ajuntaments de Barcelona i del Prat de Llobregat. Fonts municipals insisteixen que el pla pilot d'aquest dimarts ha estat impulsat per Aena, i ha sigut ideat des d'un punt de vista més d'insalubritat que de resposta social. Des de la conselleria de Drets Socials també apunten que eren coneixedors de l'operatiu i que l'han seguit de prop, però que les competències recauen en els municipis. Aquests treballadors socials s'han acostat a alguns dels sensellar, com el Dominico o l'Ismail, sobretot aquells casos que es veien més crítics. A alguns d'ells els han donat cita per a aquest dijous. Fonts coneixedores afirmen que cap sensellar ha sigut reubicat. Molts es queixaven que no els havien donat cap sortida, ni tan sols un lloc per dormir en aquesta nit freda de febrer. El president d'Aena, Maurici Lucena, ha afirmat aquest dimecres al matí que l'aeroport no està preparat "per oferir de manera estructural solucions de pernoctació per a qui sigui", i que això és competència dels serveis socials.
Aquesta indignació ha donat pas a alguns moments de tensió, protagonitzats per alguns sensellar que recriminaven a treballadors d'Aena la decisió. El Pedro, de 64 anys i amb diabetis, estava molt indignat. Explica la seva història de pressa, no s'hi vol recrear: va perdre la feina, no va poder pagar el pis i va acabar al carrer, sense família. Fa set anys que dorm a l'aeroport. "Avui i demà no sé què faré", admet. Coneix pràcticament tothom, i es lamenta quan veu el Dominico, amb una crossa, intentant tornar a entrar a l'aeroport. Amb la mateixa rotació, la porta giratòria que l'empeny cap a dins l'expulsa després d'un breu diàleg amb la seguretat de l'aeroport.
Fonts policials apunten que hi ha una part d'aquestes persones sense llar que generen problemes de seguretat a la terminal. Hi ha hagut problemes de furts, també d'agressions i d'incivisme. Alguns d'ells són alcohòlics o toxicòmans. De fet, el Jair lamenta que l'actitud d'uns pocs ara els deixi al carrer a tots. Algunes fonts també vinculen aquesta prova pilot amb la celebració del Mobile World Congress, que comença aquesta setmana, i apunten que limitar els accessos a l'aeroport també busca evitar que hi entrin lladres durant la nit. Lucena ha desvinculat l'operatiu del Mobile. Amb tot, aquest dimecres, previsiblement, es repetirà la trista escena.
Crítiques de les entitats
Les entitats socials han respost amb dures crítiques a l'operatiu. En un comunicat, denuncien que no s'hagi previst un "dispositiu d'acompanyament social amb alternativa de pernoctació prèvia". "Apel·lem a la responsabilitat del conjunt de les administracions públiques perquè totes tenen l’obligació de garantir els drets humans", afirmen. També lamenten que hagin tingut coneixement d'aquest dispositiu pels mitjans de comunicació i que s'utilitzin expressions com "neteja per referir-se a aquestes persones", ja que contribueix a l'estigmatització. Al seu torn, CCOO ha reclamat una atenció "digna" i una alternativa habitacional per a aquestes persones.
També la directora la Fundació Arrels, Beatriz Fernández, ha qualificat de desproporcionat l'operatiu al Prat. "Que l'alternativa per a aquestes persones sigui fer-los fora de la terminal, sense una alternativa habitacional, sense un espai d'allotjament, és el que no compartim", ha afirmat. Per la seva part, la directora general d'Assís, Lara Bogni, ha assenyalat la "manca de coordinació entre ens locals i Generalitat" que "sempre acaba fent patir les persones que estan en una situació de vulnerabilitat". Fernández i Bogni han parlat des del Parlament, des d'on precisament s'ha registrat una proposició de llei de mesures transitòries i urgents per a fer front al sensellarisme i erradicar-lo. La iniciativa ja va ser presentada la legislatura passada, però no va arribar a temps de ser aprovada. El text planteja que les persones sense llar es puguin empadronar al municipi on viuen i, a partir d'aquí, puguin demanar un espai on residir i ser ateses en aquesta població. La proposició l'han registrat els grups del PSC, Junts, ERC, el PP, els Comuns i la CUP.