Sensellarisme

Albiol, obligat a donar un llit a quatre antics usuaris de l'alberg que va tancar

La sentència retreu a l'Ajuntament de Badalona que ordenés el desallotjament de Can Bofí només verbalment

Usuaris deixen l'alberg de Badalona de Can Bofí Vell.

BarcelonaUna jutgessa ordena a l'Ajuntament de Badalona a donar un lloc per dormir a quatre dels antics usuaris de l'alberg municipal de la ciutat, que Xavier García Albiol va ordenar tancar, el mes d'abril passat, i va deixar al carrer 45 persones. En una sentència, amb data del 27 de desembre, la titular del jutjat contenciós administratiu número 7 accepta el recurs presentat per tres homes i una dona i obliga el consistori que, "de manera immediata, concedeixi una alternativa de pernoctació als recurrents". Es tracta d'una mesura cautelar d'obligat compliment, encara que s'hi pot presentar un nou recurs.

La mesura només afecta les quatre persones —totes de nacionalitat espanyola— que l'associació Noves Vies va localitzar per presentar el recurs, però per al responsable d'aquesta entitat, l'advocat Albert Parés, es tracta d'un pas important perquè "reconeix que l'Ajuntament ha vulnerat els drets fonamentals" dels afectats, que es van quedar al carrer. De fet, a la sentència la jutgessa retreu al consistori que no seguís la via "formal" de tramitar un expedient administratiu per informar del tancament de Can Bofí i es limités a un avís "verbal", sense concedir-los cap alternativa. Per a Parés, aquesta manera d'actuar és irregular i assenyala que un ajuntament "no pot multar verbalment".

Concentracio contra el tancament de l'alberg municipal Can Bofí Vell de Badalona, l'abril del 2024.

Fent fora els residents, l'Ajuntament de García Albiol va deixar aquestes persones "en absoluta indefensió" i "en una situació completa de desemparament", segons dicta la jutgessa, que també incideix en el fet que amb l'expulsió el consistori ha desatès "l'obligació de prestació i assistència social" que havia adquirit amb aquestes persones extremadament vulnerables. En aquest compromís d'acollida, els serveis socials municipals també havien establert plans de treball personalitzats per a cadascun dels usuaris. Entre aquests, n'hi havia que tenien greus problemes de salut o discapacitat i tots tenien reconeguda una situació "d'absoluta carència socioeconòmica i exclusió social". El responsable de Noves Vies afirma que aquest cas de Can Bofí suposa "la judicialització de la pobresa" alhora que demostra que les entitats socials, "a banda d'assistencialisme, han de reivindicar drets".

Des del tancament de Can Bofí, Badalona és l'única de les grans ciutats metropolitanes que no compta amb un alberg social, després que el govern de García Albiol revoqués l'acord de l'anterior executiu de comprar l'hostal Be Dream, a la plaça Pep Ventura, per destinar-lo a l'acollida de persones sense llar. A l'abril, l'alcaldia va anunciar que a partir del 2025 la ciutat tindria 26 habitacions per a emergències residencials en un edifici on també es construiran 24 pisos d'habitatge protegit. El consistori no ha donat resposta a la petició de l'ARA per valorar la sentència.

stats