Emergència social

L'incendi d'una nau industrial a Vilassar de Mar posa al descobert un negoci d'infrahabitatges

L'Ajuntament es personarà com a acusació particular si es confirma que el propietari de l'edifici cobrava lloguer sense tenir permís residencial

2 min
Les flames han devorat la nau de Vilassar de Mar, on vivien una vintena de persones

MartorellL'incendi en una nau industrial a Vilassar de Mar ha posat al descobert, un altre cop, la realitat dels infrahabitatges i el negoci que hi ha al darrere. Quan els Bombers van rebre l'alarma, dilluns al migdia, es van trobar que l'interior d'aquest edifici, situat a la zona del Veral de l'Ocata de la localitat maresmenca, és el sostre d'una vintena de persones, que asseguren que paguen un lloguer d'uns 300 euros. L'Ajuntament ha anunciat que si es confirma aquest extrem, es personarà contra el propietari de la nau, que disposa de llicència industrial però no per a ús residencial.

A conseqüència de l'incendi, els mil metres quadrats de l'interior han quedat pràcticament calcinats i dues persones que hi pernoctaven han hagut de rebre atenció mèdica per inhalació de fum, tot i que el seu estat és lleu. Segons el consistori vilassarenc, no ha sigut fins al sinistre que han tingut constància que la nau amagava en realitat habitatges il·legals i, encara menys, que el propietari –un particular– hi cobrava un lloguer, en un "abús cap a persones vulnerables", en paraules de l'alcalde de la localitat, Damià del Clot, que recull l'ACN. "Ens cal saber quantes persones hi vivien realment, en quines condicions, si ho havien llogat com a magatzem i en feien ús d'habitatge, i a partir d'aquestes dades farem la foto juridicoadministrativa", assenyala.

Una mossa mirant com treballen tres bombers en la nau incendiada a Vilassar de Mar.

Dels 17 residents, els serveis municipals n'han atès una dotzena, els han ofert una plaça d'hostal i cases d'emergència, mentre que quatre més s'han pogut reallotjar amb familiars i amistats, sense que a hores d'ara sàpiguen quan podran tornar a la nau a recollir les seves pertinences. En el moment de l'incendi, a l'edifici hi havia mitja dotzena de persones només perquè la resta –estrangers amb la residència legal a Espanya, segons l'Ajuntament– eren fora, la majoria treballant. Ara les treballadores socials tractaran els casos individualment perquè cap dels afectats havia requerit mai la seva ajuda i, per tant, no disposen de cap expedient.

L'edifici és en un carreró on hi ha més naus industrials i algun bloc residencial, no gaire lluny del centre. Segons els Bombers, el cos central hauria quedat totalment calcinat per l’incendi, així com la coberta i el forjat de la segona planta. El propietari i la seva dona vivien al pis superior i havien fet compartiments a la resta de plantes per llogar per separat els espais, tot i no tenir-ne els permisos.

Les flames haurien començat a l'altell, i davant de la seva ràpida velocitat dos dels llogaters van carregar la dona del propietari per baixar-la cap a la planta baixa, ja que no podia caminar per una lesió al peu. "Ho hem perdut tot", diu a l'ACN el Hasan, que s'hi havia instal·lat tot just fa un mes amb la seva dona. Al local assegura que tenia diners que confia recuperar perquè eren a dins d'una caixa metàl·lica, però, per contra, ja dona per perduts el passaport i altra documentació.

Un llogater denuncia per prevaricació el jutge que el vol desnonar

Un llogater ha presentat una querella contra el jutge que ha ordenat el desnonament del local comercial del barri barceloní de la Sagrera on viu. Segons l'inquilí, el Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de l’ONU va demanar paralitzar el desnonament, però com que el magistrat ha tirat pel dret i ha fixat el 17 de febrer per executar el desallotjament, l'acusa de prevaricació, per anar contra la resolució d'un organisme internacional del qual l'estat espanyol ha signat el tractat. En concret, la querella, que es tramita al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, perquè el jutge és aforat, va dirigida al magistrat del jutjat de primera instància número 9 i la seva lletrada de l'administració de justícia.

El Sindicat de l'Habitatge de la Sagrera ha explicat que el llogater, de nom David, només va aconseguir llogar aquest local quan va arribar des de la seva Colòmbia natal, després de negatives d'altres propietaris per ser un estranger racialitzat. L'espai no té cèdula d'habitabilitat, però, amb tot, el que es va presentar com a propietari li va demanar una fiança i el pagament de tots els seus estalvis per endavant, sense dir-li que hi havia una ordre judicial per al seu desallotjament. El David no va rebre mai el contracte de lloguer i diu que és víctima d'una estafa.

stats