Pla d'estalvi energètic

Les entitats socials es planten per la "inacció" del Govern davant la pobresa energètica

Denuncien que el conveni amb Endesa "no s'ha desplegat com és necessari"

N.V.
i N.V.

BarcelonaLa Taula del Tercer Sector Social i l'Aliança contra la Pobresa Energètica s'han plantat aquest divendres contra el que consideren que és una clara "inacció institucional" del Govern en la posada en pràctica del conveni signat amb Endesa que regula la pobresa energètica a Catalunya. Les entitats han amenaçat que no participaran de la pròxima reunió de seguiment del grup de treball si no tenen "garantires que hi haurà avenços palpables". Així ho han assegurat aquest matí la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, i la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), Maria Campuzano.

Les entitats mantenen que el conveni que es va signar fa un any i mig amb l'elèctrica "no s'ha desplegat com és necessari". "Les entitats i els moviments socials estem molt preocupats perquè no s'ha resolt encara el deute acumulat per les famílies de l'any 2021 de subministraments elèctrics", asseguren les portaveus. Aquestes organitzacions estimen que aquest deute ascendeix, com a mínim, a 12 milions d'euros, que és la xifra que van acumular les famílies el 2020, però podria ser molt més elevat, donat el context de pujada de preus de l'energia que ja es donava l'any passat. El departament de Drets Socials es va comprometre, segons han informat Alsina i Campuzano, a oferir propostes per a la condonació del deute de les famílies del 2021 però a hores d'ara encara no s'han materialitzat propostes concretes.

Cargando
No hay anuncios

Les representants de la Taula i l'APE també han explicat que els quatre punts més importants de l'acord de la Generalitat amb Endesa "encara no s'han començat a aplicar de forma generalitzada, malgrat la situació econòmica de les famílies, que ha empitjorat substancialment i que els preus de l'energia segueixen extraordinàriament elevats". A part del deute acumulat durant el 2021, que no s'ha solucionat, les entitats han denunciat aquest divendres que el fons d'atenció solidària, previst en el conveni, no podrà engegar-se fins al 2023, amb sort, quan ja s'hauran complert dos anys des de la signatura del conveni.

Pel que fa al compromís de posar comptadors socials, Endesa només ha concedit que se n'instal·lin en 37 casos de llars vulnerables a tot Catalunya, enfront dels 914 que ha posat Aigües de Barcelona, apunten des de les entitats. La portaveu de l'APE ha recordat que els comptadors socials són "una mesura imprescindible per garantir la dignitat de les famílies afectades i desincentivar les connexions irregulars i els riscos associats, com incendis, que ja han costat vides". Les entitats també lamenten que el govern de Pere Aragonès tampoc hagi mogut fitxa per estendre el conveni signat amb Endesa a altres empreses energètiques, com Naturgy i Iberdrola, perquè les famílies que tenen contractat el subministrament d'energia amb aquestes companyies estiguin cobertes en cas de pobresa, ha afegit Alsina.

Cargando
No hay anuncios

Les dues representants han reclamat a la Generalitat i als departaments implicats que donin prioritat a aquesta situació i que, "més enllà de les paraules, puguin demostrar amb fets que s'està avançant en l'aplicació del conveni i que es compleixen els acords subscrits".

Endesa, per la seva banda, assegura que ha gestionat "tots els comptadors temporals d'emergència habitacional que han estat sol·licitats" i que no té cap gestió pendent. També insisteixen que "en el marc de l'actual conveni, signat el març de l'any passat, totes les famílies identificades com a vulnerables pels Serveis Socials i comunicades a Endesa queden protegides de qualsevol interrupció de subministrament".