Barcelona

Desallotgen la trentena de persones que vivien a l'antiga Massana del Raval

L'Ajuntament justifica la intervenció a l'edifici, ocupat des del 2018, amb condicions insalubres i problemes de convivència

Disposoitiu policial d'aquest matí a La Tancada, al Raval
ARA
16/05/2024
3 min

BarcelonaLa Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han desallotjat aquest dijous de matinada l'edifici municipal La Tancada, l'antiga escola d'art Massana del Raval, on viuen més de 30 persones migrades (la majoria desateses pels serveis socials). L'immoble de la plaça Gardunya de Barcelona va ser ocupat el 2018 i tenia fortes mancances de seguretat, salubritat i moltes denúncies per incidències, segons la policia. A l'exterior de la finca, policies d'estrangeria han identificat els ocupants, i també s'hi han desplaçat treballadores socials per atendre els que s'han quedat sense sostre.

Segons ha informat la Guàrdia Urbana, l'operatiu ha comptat amb la unitat d'antiavalots i ha identificat un total de 37 persones, dues de les quals han quedat detingudes. Una serà investigada i cinc més han passat a disposició de la Policia Nacional. En el dispositiu hi han participat un centenar d'agents, segons ha explicat el tinent d'alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, que ha destacat que s'ha actuat amb autorització judicial i amb les "màximes garanties jurídiques".

En declaracions als mitjans, Batlle ha assegurat que l'ocupació havia provocat "molts inconvenients i molèsties" i que hi havia perill físic real per a les persones que hi vivien per les condicions d'insalubritat en què ho feien. La Tancada estava ocupada des del 2018, i el tinent d'alcaldia ha assegurat que la gent hi vivia en situació d'"indignitat absoluta". De fet, ha concretat que entre tots els identificats acumulaven 149 antecedents policials i que s'havien fet fins a 400 intervencions policials en l'últim any per problemes de convivència. Batlle ha afegit que, a l'interior, s'han donat altres problemes "més greus" que estan sota investigació.

A la tarda, la seu del districte de Ciutat Vella ha estat escenari d'episodis de tensió i de cops de porra de la Guàrdia Urbana en el marc de la protesta contra el desallotjament convocada pel Sindicat d'Habitatge del Raval i els col·lectius Organització Juvenil Socialista i l'Antiga Massana. Les entitats han denunciat que el desnonament "no és un fet aïllat, és un dels passos del Pla Endreça". En un moment de la concentració hi ha hagut un enfrontament entre els activistes i els agents que custodiaven l'edifici municipal, en el moment en què la part de darrere del grup de protestants ha començat a empènyer la part del davant.

Alternatives d'habitatge

El portaveu del Sindicat d'Habitatge del Raval, Max Carbonell, ha denunciat que no tenien cap constància del dispositiu fins aquesta matinada. "Nosaltres vam presentar un recurs legal per aturar-ho, però el jutge ha aprovat el desnonament per petició de l’Ajuntament", ha lamentat. A més, Carbonell ha qualificat el dispositiu d'actuació “racista i sociòpata” i ha carregat contra Batlle, de qui ha dit que “compra el marc de l’extrema dreta” i es dedica a “criticar i criminalitzar”.

Batlle ha assegurat que els serveis socials de l'Ajuntament ja havien intervingut en aquesta situació i que ho continuaran fent, oferint alternatives residencials a les persones que compleixin els requisits de vulnerabilitat. Tot i això, ha explicat que fins ara algunes persones han rebutjat aquestes opcions i que, un cop identificades, moltes han marxat.

Des del sindicat, però, reivindiquen que han estat els únics que han treballat per allargar el màxim possible el desnonament i poder reubicar les persones que vivien a La Tancada. "Els serveis socials i l'Ajuntament s'han negat completament a reconèixer la situació de vulnerabilitat d'aquestes persones i buscar solucions", ha denunciat el portaveu. A més, també han denunciat que durant el dispositiu no els han deixat acompanyar personalment les persones que estaven desallotjant. Alguns dels que havien dormit fora aquesta nit no han pogut recuperar les seves pertinences.

Edifici per a usos culturals

Batlle ha explicat que la "recuperació" de l'edifici es va iniciar el setembre de l'any passat, i ha dit que el govern municipal havia manifestat en tot moment que volia recuperar-lo per destinar-lo a usos culturals, si bé no ha concretat quins. També ha afegit que aquesta actuació s'emmarca en el marc de la recuperació general d'espais a la plaça de la Gardunya i de l'antic hospital de la Santa Creu.

stats