Emergència social

La crisi, la inflació i l'habitatge aboquen el 30% de catalans a l'exclusió social

Càritas alerta que va haver d'augmentar les ajudes econòmiques un 22% l'any passat

BarcelonaFa mesos que les entitats avisen i repeteixen la frase com un mantra: "Estem vivint un xoc social sense precedents i un clar augment de la desigualtat". Aquest dijous Càritas ha alertat que la crisi social derivada de la pandèmia, l'alta inflació i els preus de l'habitatge està portant un nombre cada vegada més alt de famílies a la precarietat i ja hi ha pràcticament un 30% dels catalans que viuen en exclusió social. L'entitat ha atès 12.560 famílies durant el 2021 a l'àrea de Barcelona. En total, més de 27.500 persones, segons reflecteix la memòria anual de l'entitat, presentada aquest matí a Barcelona.

Lluny de millorar, la situació aquest 2022 continua descontrolada. Només durant els primers cinc mesos de l'any, la mitjana d'ajudes per a l'habitatge per cada llar atesa ha augmentat un 14% respecte a les xifres de l'any passat. El 2021, les ajudes econòmiques per part de l'entitat ja havien augmentat un altre 22%. "Hem destinat gairebé 860.000€ a pagar habitacions de relloguer”, ha explicat Míriam Feu, responsable d’anàlisi social i incidència de l’entitat, que ha recordat que les famílies amb recursos ja destinen un 51% dels ingressos a l'habitatge i els subministraments i que aquesta proporció s'enfila fins al 66% entre les famílies més pobres. Només en factures de subministraments, l'entitat va sufragar més de 120.000 euros, un 24% més que l'any anterior entre l'augment de peticions d'ajuda i la inflació.

Cargando
No hay anuncios

Més famílies amb fills, "al límit"

“Ens arriben persones més deteriorades, més vulnerables i en situacions més límit”, ha assenyalat Feu, que ha recordat que la taxa d'exclusió social a Espanya se situa al 23,4%, mentre que a Barcelona s'enfila fins al 29,1% i a l'àrea metropolitana ja supera el 32%, amb més de 885.000 persones en exclusió social. N'hi ha 300.000 més que el 2018. Moltes d'aquestes persones, a més –pràcticament la meitat (43%)–, arriben a aquestes situacions límit amb fills a càrrec.

Cargando
No hay anuncios

Davant d'aquesta realitat, el director de Càritas Barcelona, Salvador Busquets, ha reclamat una aposta clara dels governs per augmentar el parc públic de lloguer social, reduir les llistes d'espera de les meses d'emergència –se situen en uns 10 mesos– i garantir el dret als subministraments. També més polítiques actives d'ocupació eficients, que s'actualitzin els mínims de la renda garantida de ciutadania (congelats des de fa anys) i es millori la compatibilitat amb altres ajudes. Finalment, ha reclamat que l'empadronament sigui un dret a tot arreu i que la banca no posi traves a les famílies vulnerables per obrir comptes corrents.

En aquesta mateixa línia d'exigències, el cardenal Joan Josep Omella, que ha tancat la presentació, ha assegurat que cal un gran pacte de país contra la pobresa. "Governar no és fàcil i hem de tenir certa misericòrdia amb ells, però també els hem de demanar que compleixin. De vegades fan promeses que no arriben i això ho hem de destacar", ha retret el cardenal, que ha conclòs: "Diuen que ajudaran, però mentrestant Càritas és aquí, i nosaltres no tenim la banca al costat".