Emergència social

Càritas denuncia que les entitats socials estan patint retards en el pagament de les subvencions

El departament de Drets Socials assegura que es resoldrà al llarg d'aquesta setmana

3 min
Voluntaris de Càritas repartint lots de menjar per a famílies vulnerables.

BarcelonaEl 2023 Càritas va atendre al conjunt de Catalunya 250.000 persones. És una xifra rècord –detallada a la memòria que l'entitat presentarà el 9 de juliol– que evidencia que la població que viu al llindar de la pobresa continua escalant. "L'increment va in crescendo. La situació social està cada vegada més deteriorada", alerta a l'ARA Francesc Roig, president de Càritas Catalunya. Ara bé, la tasca de Càritas, així com la de les entitats del tercer sector social que lluiten contra la pobresa, l'exclusió i les desigualtats, topa amb un obstacle: el retard en els pagaments de les subvencions públiques de la Generalitat.

"Estem pendents que es publiqui la resolució definitiva de la convocatòria perquè es puguin fer els pagaments. Hauria d'haver sortit el 25 de juny, però es va endarrerir, i ara està previst que es publiqui aquest dimecres", lamenta Roig. "Les entitats o federacions del tercer sector que depenen majoritàriament de la subvenció pública han tingut problemes i fins i tot han hagut de demanar crèdits per poder pagar les nòmines", afegeix. Ara bé, com també apunten fonts del sector, Roig critica que aquesta situació no és excepcional, sinó que ja hi ha hagut retards en ocasions anteriors.

Des del departament de Drets Socials atribueixen el retard a un canvi en el procediment per demanar les subvencions. "Fins ara teníem dues convocatòries diferents, però per tal de reduir burocràcia ho hem unificat en una de sola", expliquen. "Anem més tard perquè és la primera vegada que ho fem, amb l'objectiu de facilitar el procediment. No tenim la comparativa: ¿anem tard respecte a què?", apunten. A més, asseguren que la resolució definitiva es publicarà "aviat, al llarg d'aquesta setmana" i es pagarà tota la bestreta. L'endarreriment en el pagament afecta la majoria d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya –que representa 35 federacions i organitzacions que aglutinen més de 3.000 entitats socials– i implicaria gairebé 100 milions d'euros per a activitats ordinàries del sector social.

El retard en les subvencions també afecta els CET

Les entitats del tercer sector no són les úniques afectades pel retard en les subvencions. La Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya, la qual agrupa 86 empreses que asseguren un treball remunerat a les persones amb discapacitat, també n'és una. El seu president, Josep Maria Solanellas, denuncia a l'ARA "tensions a la tresoreria" a causa del sistema de subvencions de Catalunya que afecta el CET des dels últims dos anys.

"Catalunya era el mirall en què es reflectien totes les comunitats autònomes d'Espanya. Presentaves la petició de subvenció mes a mes i sabies amb certesa que al cap de 60 dies cobraries. La presentaves al març, i podies estar segur que al maig la rebries", explica Solanellas. Ara, segons afirma, la realitat és completament diferent. La petició de la subvenció es fa a l'inici d'any, i "al cap d'uns mesos, aproximadament abans de l'estiu" –segons detalla el president–, es cobra un 80% del total. Això es fa amb el compromís de rebre el percentatge restant quan s'hagi justificat que la demanda s'ajusta a la realitat (per exemple, pel que fa al nombre de treballadors que preveus que necessitaràs a l'inici d'any i els que realment acaben treballant). "Encara hem de rebre el 20% de les subvencions sol·licitades el 2023, i aquest any 2024 no ens han pagat res. L'última informació que tenim és que a finals de juny sortiria la resolució i cobraríem a l'agost, però de moment la resolució no s'ha publicat", lamenta.

El president de la Federació també explica que des del Govern atribueixen aquesta problemàtica a la complexa situació política actual i al fet que encara no s'hagin aprovat els pressupostos. "Això sí, ens han assegurat que estan treballant exactament igual, i que ho deixaran tot preparat per si hi ha algun canvi", puntualitza. Des del departament de Drets Socials coincideixen que la resolució "està en vies de tancar-se".

stats