Campuzano promet un "pla de xoc" per retallar les llistes de la dependència
La Generalitat pagarà el deute elèctric de 41.000 famílies vulnerables acumulat el 2021
BarcelonaEl conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha anunciat aquest dimecres un "pla de xoc" per poder retallar les llargues llistes d'espera de la dependència. En la seva primera compareixença en comissió parlamentària per explicar l'estratègia del departament, Campuzano ha assumit que eren inacceptables les demores, sobretot per obtenir la valoració de discapacitació i també per accedir a alguns dels serveis o prestacions que ofereix la cartera de serveis.
Campuzano ha explicat que per escurçar les demores era indispensable que els mecanismes i els processos del departament es modernitzessin perquè les famílies, els serveis i entitats socials tinguin més facilitats per als tràmits i no quedin ofegades en "paperassa" i duplicacions. En aquest sentit, es planteja que la simplificació comporti un "únic tràmit" per a la dependència i per la digitalització dels processos, perquè el departament entri "al segle XXI".
Les llistes d'espera i la falta de serveis obliga les famílies i les persones amb discapacitat a buscar-se la vida, és a dir, a pagar de la seva butxaca cuidadores i serveis privats o, fins i tot, que hagin d'assumir la factura de les adaptacions dels habitatges. És el que Campuzano ha dit "el sobrecost de la discapacitat", una disfunció del sistema que, en part, es mitigarà quan entri en marxa l'agència integral sociosanitària, que està en tramitació.
En aquest punt, el conseller ha admès que Catalunya està "atrapada sense una acció integrada", però ha alertat que el model de concertació de residències i serveis "no pot ser low cost". De fet, és una dels laments tant de les famílies com de les treballadores: la precarització laboral afecta la qualitat dels serveis. Encara sense pressupost de la Generalitat per al 2023, Campuzano ha lamentat que el govern espanyol no es faci càrrec de la meitat de la despesa dels serveis catalogats a la llei de dependència, però també ha admès que, més enllà de partides i de l'infrafinançament estructural del sector social, el seu departament no té encara un mapa on es defineix on cal situar els serveis.
La pobresa energètica s'escampa
Aquesta primera compareixença de Campuzano ha coincidit amb la primera reunió des de feia mesos de la Generalitat i la taula de pobresa energètica, en un moment en què el 16% de les llars catalanes no poden mantenir una temperatura adequada (el 17% en les famílies amb criatures). El conseller ha anunciat que en els pròxims dies la conselleria i Endesa abonaran a parts iguals el deute elèctric de 41.000 famílies vulnerables corresponent a les factures del 2021 i ha assegurat que també s'assumirà el deute del 2022, que ja notarà el ple impacte de l'augment dels preus de la llum i el gas a causa de l'increment de la inflació.
“Ha estat una de les primeres decisions que hem pres en aterrar a la conselleria, començar els tràmits administratius per poder-ho deixar resolt en els pròxims dies”, ha assenyalat Campuzano, en la mateixa línia que fa uns mesos denunciaven les entitats que lluiten contra la pobresa energètica per l'incompliment de l'acord amb la companyia elèctrica Endesa, que acapara el 97% dels clients a Catalunya, que es va comprometre a fer-se corresponsable dels impagaments de les famílies vulnerables juntament amb la Generalitat, les diputacions i ens municipals i supramunicipals a través d'un fons de solidaritat.
Fins ara Endesa i Generalitat s'han fet càrrec de les factures impagades de 31.000 famílies que acumulaven deute des del 2015, però Campuzano ha insistit que la pobresa energètica s'escampa: l'augment de preus fa que les factures s'acumulin i que hi hagi cada cop més abonats que no poden pagar el servei. Per contra, el departament que 30.000 catalans més susceptibles de ser beneficiaris del bo elèctric, que permet descomptes en la factura amb un informe de vulnerabilitat, però no el reben per la ineficàcia del sistema, massa complicat per fer els tràmits. Per això, el conseller ha demanat que aquesta prestació, de titularitat estatal, passi a ser gestionada per la Generalitat, tal com passa amb el bo energètic, destinat a les millores per adaptar les llars a l'eficiència energètica.