Emergència social

Sira Vilardell: "Cal un mecanisme perquè actualitzar les prestacions socials no depengui de qui governa"

Vicepresidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector de Catalunya

Sira Vilardell.

BarcelonaDotze anys és el temps que ha trigat la Generalitat a posar al dia l'IRSC, l'indicador de renda de suficiència, la referència a partir de la qual es calculen les prestacions socials per poder fer front a les necessitats més bàsiques de la població més vulnerable. Si finalment el Govern tira endavant els pressupostos de l'any vinent, aquest índex s'incrementarà un 8%, fins a situar-se als 615 euros mensuals, el percentatge mínim que exigien les entitats socials per adequar-se a l'augment del cost de la vida en aquesta última dècada.

El conseller Campuzano ha qualificat l'increment d'històric. A la Taula us satisfà, tot i que en reclamàveu una forquilla d'entre el 8,7% i el 15,9%?

— Nosaltres valorem molt positivament el 8% i creiem que és una bona notícia. El 8% és el llindar mínim que consideràvem, perquè és l'augment corresponent a l'IPREM [el barem que fixa el govern espanyol per calcular les seves prestacions], i sabem que aquest 8% representa un impacte pressupostari fort. Crec que puc dir que compartim amb el mateix Govern que no és un increment suficient i que haurem de seguir treballant per augmentar-lo.

De moment encara és un anunci i tot depèn que el Govern i els socis arribin a un pacte per desencallar les negociacions pels pressupostos.

— Efectivament, si no hi ha un acord final, aquest increment es quedarà només en això, un anunci, i no tindrà cap altre efecte. Però caldria que féssim un exercici per entendre com hem arribat fins aquí i ser capaços de trobar una fórmula perquè no torni a passar, que l'IRSC estigui congelat. Hem de garantir criteris de revisió perquè d'aquí deu anys no tornem a tenir l'índex obsolet.

¿Un mecanisme com el de la revisió de les pensions?

— Necessitem establir un mecanisme que vagi més enllà de qui governa i de la voluntat de cada Govern, que garanteixi un circuit per l'actualització periòdica de l'IRSC, sigui cada any o cada dos. Però és important que no ens tornem a trobar un desequilibri tan gran amb el barem i el cost de la vida.

La congelació de l'IRSC haurà deixat molta gent fora de cobertura d'ajudes. Se sap quantes?

— I tant, sí, moltes, però a la Taula se'ns fa impossible concretar cap dada. Hi ha hagut moltes famílies que s'han quedat fora per no complir els criteris i altres que reben ajudes però que no poden arribar a final de mes i ara són més vulnerables que fa deu anys.

Com es concreta un augment de l'IRSC?

— Sobretot vull destacar que no acabarà amb les bosses de pobresa que tenim, però sí que prestacions per als aliments, el lloguer o l'habitatge quedaran revalorades. Per això era tan important actualitzar l'IRSC. Això es traduirà en 100 euros més per persona: no és prou per reduir la vulnerabilitat, però sí que permetrà augmentar el nombre de beneficiaris.

Hi ha un problema, però, i és que la gent que ho necessita no accedeix a les prestacions.

— Cal millorar l’accés i les cobertures, perquè només el 30% de les persones que podrien beneficiar-se de la renda garantida de ciutadania la reben, és a dir, fins a un 70% dels que ho necessiten queden fora perquè no compleixen el 100% dels requisits, o hi ha massa dificultats per als tràmits i no poden justificar els requisits.

A principis del 2023 s'endega el pla pilot de la renda mínima universal a Catalunya, després d'anys de debats.

— Aquesta prova pilot és important, perquè es posa en marxa una prestació sense condicions i universal que creiem que podria tenir un impacte en la millora de les condicions de vida. Amb aquesta prova tindrem dades, exemples de si és una via que empodera la ciutadania.

stats