Emergència social

Vaques magres als prestatges del Banc d'Aliments

L'entitat ha de fer un "sobreesforç" per suplir la pèrdua del 10% dels productes de la Unió Europea, que s'han endarrerit sis mesos

2 min
Magatzem del Banc dels Aliments de Barcelona.

BarcelonaL'arrencada del 2022 està sent "difícil" per al Banc d'Aliments perquè les partides que havien d'arribar procedents de la Unió Europea s'estan endarrerint i l'entitat ha de fer un "sobreesforç" econòmic perquè les entitats de primer nivell no ho notin. Aquest any, per motius tècnics, la Comissió Europea ha ajornat sis mesos el fons d'ajuda per a persones necessitades (Fead) amb el qual es reparteixen, en dues tongades, milions de tones de menjar per als països socis per abastir associacions del tercer sector. A Catalunya arriben poc menys de 12 milions de quilos d'aliments anuals, que es distribueixen a parts iguals entre el Banc d'Aliments, l'associació de referència i per a qui el programa representa el 10% del seu rebost, i la Creu Roja, més especialitzada en altres tipus d'ajuda.

El retard en l'arribada d'aquest menjar no el pateixen ni les entitats sobre el terreny ni molt menys les famílies que es beneficien dels ajuts socials, però sí que impacta en el Banc d'Aliments, que per compensar que s'ha tallat l'aixeta europea momentàniament ha fet un "sobreesforç" comprant aliments per valor de 4,5 milions d'euros i reforçant les seves campanyes de recapte, explica el director del banc de Barcelona, Lluís Fatjó-Vila. Precisament, durant els dos anys de pandèmia s'ha registrat un increment "històric" de demanda de nous usuaris: el 2021 va acabar amb 145.000 persones ateses cada mes, un 30% més que l'any anterior, que van rebre en total 23 milions de quilos d'aliments.

Per a Fatjó-Vila, la situació no es normalitzarà fins a finals de maig, quan comencin a arribar els aliments previstos del Fead ajornat, així que encara queden mesos "de preocupació" perquè les finances de l'entitat es poden ressentir, ja que la subvenció "ordinària" que espera rebre del Govern en cap cas compensarà "la despesa extra" que s'ha hagut de fer perquè les famílies usuàries no es quedin sense el lot d'aliments. Per això, el responsable del banc fa una crida per augmentar les donacions d'empreses i particulars, després que el Gran Recapte de l'any passat no assolís les expectatives previstes i notés que la fórmula virtual no està tan arrelada com la tradicional de donació al supermercat.

stats