Sensellarisme

Bakary Diba, el jove sensellar de 34 anys que va morir al parc de la Ciutadella

Patia d'insuficiència renal i sobrevivia amb mig centenar de persones en un assentament informal

Una persona sensellar carrega amb un carro a les portes del parc Ciutadella de Barcelona, en una imatge d'arxiu.
3 min
2
Regala aquest article

BarcelonaEn plena onada de fred, el 14 de gener a la tarda Bakary Diba va morir al ras a Barcelona. Tenia 34 anys, patia d'insuficiència renal i sobrevivia amb mig centenar de persones en un assentament informal amagat en un racó del parc de la Ciutadella. El poc que tenia ho guanyava recollint ferralla. Segons expliquen des de la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent de Catalunya (CNAACAT), tres dies abans de la seva mort, el jove havia anat d'urgències a l'Hospital del Mar, i un cop atès, va ser donat d'alta sense que els serveis socials hospitalaris li donessin una alternativa, sempre segons les mateixes fonts.

Tot i això, fonts de l'Hospital del Mar asseguren a l'ARA que l'últim cop que van atendre Bakary Diba va ser fa tres setmanes, a finals de desembre, per problemes als ronyons. En aquell moment, se li van programar una sèrie de cites mèdiques per fer diàlisi i el jove no hi va acudir. Des de l'hospital també afirmen que, veient la seva situació de vulnerabilitat, van oferir-li posar-lo en contacte amb els serveis socials i ell ho va rebutjar. Els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís de la seva mort aquest dimarts cap a les 17 hores. Abans ja hi havia acudit el SEM. La policia va descartar qualsevol indici de criminalitat.

Tot i que en un principi la CNAACAT va informar que la víctima tenia 26 anys, finalment l'Ajuntament de Barcelona ha precisat que en tenia 34. En un comunicat, el consistori lamenta "profundament" la seva mort i informa que Bakary Diba va estar vinculat als serveis socials municipals des de la seva arribada a la ciutat el 2018 fins a l'octubre de 2024, quan, segons el consistori, va marxar de manera voluntària del Centre de Primera Acollida de Zona Franca. L'ajuntament afirma que durant la seva estada al centre d'acollida va estar en seguiment sanitari per part dels equips ambulatoris. El passat 3 de gener no va acudir a l'entrevista programada del seu seguiment.

A falta dels resultats de l'autòpsia, la presidenta de l'entitat, Basha Changue, assegura que la mort del jove "es podia haver evitat" i l'atribueix a una "suma de factors de racisme estructural" que força els migrants que no poden regularitzar la seva estada a viure als marges de la societat: des de la impossibilitat d'empadronar-se per les traves burocràtiques que imposen la majoria dels ajuntaments, fins als obstacles perquè accedeixin a serveis socials bàsics o a ocupar una plaça d'emergència.

Changue afirma que a la Ciutadella, la Guàrdia Urbana sistemàticament agafa les tendes i altres objectes que serveixen als residents per protegir-se del fred. Així que quan el jove Diba va sortir de l'hospital va tornar al seu racó, sense ni tan sols un sac, i afirma que estava "tan feble que va deixar de menjar i de beure fins que va morir" dimarts. "Fa tant de fred que a les nits no poden dormir i dormen de dia", explica l'activista, que denuncia l'actitud poc empàtica d'alguns agents amb els companys de Diba: "Els van amenaçar que els expulsaran quan comencin les obres de la Ciutadella, sense respectar el seu dol", es queixa.

Vulnerabilitat

Segons una enquesta que recentment va fer pública la Fundació Arrels, un referent en l'atenció al sensellarisme, només a un 13% de les persones sense llar se'ls ofereix una plaça en un sociosanitari o servei adaptat després d'un ingrés hospitalari i un 17% més torna al carrer malgrat verbalitzar que no té una casa on reposar i recuperar-se. De fet, sobreviure al carrer complica el seguiment de controls mèdics o teràpies i, juntament amb la duresa d'estar al ras les 24 hores, explica que l'esperança de vida mitjana del col·lectiu sigui fins a 30 anys inferior que la de la ciutat de Barcelona.

Els activistes de la CNAACAT intenten ara contactar amb la família de Diba al Senegal, per saber si desitgen repatriar el cadàver per enterrar-lo al país d'origen. Enmig del dolor i el dol, Changue afirma que sobre el racó de la Ciutadella "flota la pregunta de qui serà el següent a morir".

stats