Aturat el desnonament d'una dona a Barcelona per un deute de 88 euros
Un jutjat assegura que la propietat no té cap obligació de mantenir la veïna perquè no és vulnerable i té una alternativa
BarcelonaCinquè intent de desnonament ajornat a una veïna de 78 anys del Barri Gòtic de Barcelona. Blanca Espinosa, que és com es diu aquesta dona, viu al cèntric carrer Boters des del 1968 i paga una renda antiga, però la propietària del pis la va denunciar per l'impagament de 177 euros. El 2017, totes dues parts van acordar unes obres de millora a l’habitatge que va assumir la propietat a canvi d'augmentar 88,8 euros mensuals el lloguer de 191,8 euros. Inicialment, però, la dona no va pagar dues mensualitats perquè considerava que l'actuació era defectuosa. Dos anys després, el 2019, la justícia va resoldre que la propietària tenia dret a recuperar l'habitatge.
Aquest dimecres un centenar de persones, entre veïns i activistes pel dret a l'habitatge, s'han concentrat davant de la porta d'Espinosa per intentar evitar que la comitiva judicial executés l'ordre de desnonament. Finalment, la propietat ha acceptat donar-li 15 dies de coll per negociar un lloguer a preu de mercat. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reiterat que el procediment ha de continuar perquè Espinosa no compleix cap dels criteris inclosos a la llei que protegeix la població vulnerable de desallotjaments. Segons han explicat des de Resistim al Gòtic, l'entitat que dona suport a la veïna, la propietat volia signar el nou contracte aquest mateix dimecres per un preu de 1.200 euros, però s’hi han negat. L'entitat sospita que volien aprofitar "l'excusa" de les obres per expulsar una llogatera de renda antiga i treure més profit del pis.
El cert, però, és que la propietat té una sentència judicial que li dona la raó. El jutjat de primera instància número 32 de Barcelona va resoldre que Espinosa no és una persona vulnerable i que es podia executar el llançament, perquè no es donaven les condicions per aturar-lo. A més, subratlla que la propietat té una sentència judicial favorable a la recuperació del seu immoble i que no està “obligada a suportar la situació personal” de la veïna, perquè aquesta té “des del 2010 alternativa habitacional”, ja que va heretar el 50% d'un pis a la ciutat.
"Em diu l'assistenta social que potser em poden enviar a un altre lloc. Algun lloc on pugui anar amb autobús i no amb metro, que no puc agafar-lo. Però jo em vull morir aquí", insisteix la dona a Efe, que explica que va arribar al pis "vestida de núvia". Després d'un llarg matí de nervis i tensió, en què la veïna ha comptat amb el suport de diverses organitzacions de l'habitatge, com el Sindicat Habitatge Raval, el Sindicat de Barri del Poble Sec, l'esmentada Resistim al Gòtic i el Sindicat de Llogateres i Llogaters, el desnonament no s'ha dut a terme.
Indignat pel cas, el pianista James Rhodes s’ha ofert a pagar dos anys de mensualitats per avançat a preu de mercat, però la propietat ho ha rebutjat i des de Resistim al Gòtic han agraït el gest, però han argumentat que “la solució no és la caritat i almoina dels rics perquè els especuladors segueixin cobrant”.
Per la seva banda, fonts municipals han comunicat a l’ACN que els serveis d’Habitatge del consistori continuaran treballant durant la pròrroga per arribar a un acord amb la propietat, oferint ajuts al lloguer i buscant alternatives, “com s’ha fet durant tot el temps anterior al desnonament”.