200 joves migrants sense família malviuen a Barcelona
El Síndic de Greuges demana millorar l'atenció d'un col·lectiu "molt vulnerable" i reforçar les mesures ja existents
BarcelonaLa Sindicatura de Greuges de Barcelona ha alertat aquest dimecres que a la capital catalana hi malviuen, pel cap baix, uns 200 joves migrants sense referents familiars que estan en una situació d'alta vulnerabilitat, amb condicions d'habitatge precàries o inexistents, segons estimacions a partir de dades de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). El síndic, David Bondia, ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona reforçar els espais d'atenció a aquest col·lectiu i potenciar –encara més– les eines de detecció i acompanyament durant el seu procés d'inclusió. "Si són a casa nostra, són els nostres joves. Hem de poder garantir completament els seus drets fonamentals", ha dit Bondia.
En la presentació en roda de premsa de l'informe La situació dels joves migrats sense referents familiars a la ciutat de Barcelona, Bondia ha desgranat la xifra: es tracta d'unes 200 persones majors d'edat (tenen entre 18 i 23 anys), que o són extutelades o ja van arribar sols a Catalunya sent majors d'edat i no tenen cap familiar vivint a la ciutat, o, per alguna raó, no han estat sota tutela de l’administració pública. La immensa majoria dels joves que pertanyen a aquest col·lectiu són homes, concretament un 97,1%. Però Bondia ha recordat que "les dones acostumen a estar invisibilitzades en les estadístiques".
A banda d'elogiar la gestió pionera de Barcelona sobre aquest tema -des de fa 20 anys-, Bondia ha recalcat la importància de les alternatives residencials, com ara el centre d'acollida i d'integració per a joves estrangers de l'Alcántara Family Foundation, ubicada al Putxet, per a totes aquestes persones un cop deixen d'estar tutelades. "A part de reforçar les actuals, caldria crear-ne de noves", ha afirmat. L'estudi també demana enfortir "l'atenció a la salut mental" dels joves i "poder garantir la continuïtat de la formació", és a dir, que tinguin facilitats per accedir a estudis superiors a través de programes de beques. "Per això cal incentivar molt el paper que juguen els mentors, que són les persones que fan un seguiment dels joves", ha afegit el síndic.
La importància de la col·laboració
L'adjunta de Bondia, Eva Garcia, ha recalcat que cal "establir fortes aliances" entre les diferents institucions per poder afrontar de la millor manera "un fenomen tan complex" com el que viu aquest col·lectiu que arriba a la capital catalana. El síndic ha advertit que aquesta col·laboració és la clau per millorar la recollida i el tractament de dades, especialment d'aquelles persones que no han estat subjectes al sistema de tutela, i poder arribar a totes les persones que passen per Barcelona transitòriament cap a altres ciutats de l'àrea metropolitana, ja que, tal com ha afirmat, "des de la pandèmia és una realitat que va creixent".