Emergència social

Unes 1.500 criatures viuen allotjades en hostals de Barcelona

L'Ajuntament limita a sis mesos el temps d'estada en casos d'emergència, mentre busca pisos on instal·lar un miler de famílies que han perdut la casa

3 min
Famílies desallotjades al barri de Sants, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaGairebé la meitat de les 3.075 persones que viuen reallotjades en un hostal de Barcelona són menors d’edat. En concret, són 1.421 infants i adolescents a qui, per haver perdut el seu domicili per diverses causes, l’Ajuntament ha buscat un sostre d’urgència per tal que el nucli familiar pugui refer-se. Són els allotjaments temporals d’urgència (ATU), pensats per a algunes setmanes o mesos, tot i que a la pràctica, la complexitat de les circumstàncies familiars fa que en la majoria dels casos les estades s’allarguin fins més enllà del mig any. Fa un mes que el consistori que dirigeix el socialista Jaume Collboni ha posat en marxa un nou protocol per limitar el temps a sis mesos per als usuaris que entrin a partir d’ara i intentar "potenciar" l’ajuda econòmica a una plaça residencial, segons el gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials, Javier Martínez. La idea és que "només quedin en aquests serveis especialitzats" els col·lectius més vulnerables que necessiten un "acompanyament" i "orientació" dels professionals dels serveis socials municipals, i que la resta puguin trobar un altre habitatge pel seu compte, si cal amb l'ajuda municipal.

En aquest sentit, la comissionada de Serveis Socials de l’Ajuntament, Sonia Fuertes, ha subratllat que la solució dels hostals s’havia plantejat inicialment com una mesura "provisional i d’urgència" per a quan una família o una persona sola –un quart dels allotjats als hostals– no pot continuar al seu domicili familiar, ja sigui per un desallotjament, per violència masclista, un problema de salut sobrevingut o per falta d’ingressos.

No obstant això, segons les dades municipals, tres quartes parts de les 1.069 unitats familiars fa més de sis mesos que hi són: 165 més de tres anys; 162, entre dos i tres anys, i 202, entre un i dos anys. Els hostals no són llocs perquè hi pugui estar una família amb criatures, han dit els responsables municipals, que han reiterat que "ningú quedarà al carrer" si no ha aconseguit trobar un pis pel seu compte passats els sis mesos.

Quatre de cada deu d’aquestes famílies són mares soles amb fills de 0 a 17 anys a càrrec. El perfil d’aquestes famílies monomarentals acollides en un ATU és el d’una dona amb un fill o dos, mentre que, a l’altra banda, també destaca la presència de més de 200 famílies nombroses (dos adults amb tres o més fills). Amb el nou protocol, l'Ajuntament pretén que una bona part d'aquestes persones no hagin d'entrar en un hostal i, per això, continuarà augmentant les partides pressupostàries d'ajudes econòmiques directes per pagar els lloguers.

Factura milionària a una empresa turística

La falta d'habitatges assequibles, però, fa impossible poder renunciar ara per ara als ATU. De fet, des de la crisi econòmica provocada per la pandèmia, el nombre de places contractades no ha parat de créixer per l'augment de persones que han hagut de deixar casa seva involuntàriament sense cap alternativa. L'any 2021, encara amb restriccions per la covid, es van atendre 1.900 persones. El 2022 ja en van ser 2.300 i el 2023 es va arribar al màxim de 3.000. El pressupost per a aquest tipus d'allotjament també ha crescut dels 21 milions d'euros als 34 milions, que s'abonen a l'empresa BCD Travel, del sector turístic, que s'encarrega de buscar i contractar les places en 160 hostals (10 dels quals de fora de la ciutat). Per a aquest any, la partida "segur que creixerà", auguren els responsables municipals.

El protocol també preveu canvis en aquesta via, ja que des de fa temps, i conscient de les dificultats del mercat immobiliari, l'Ajuntament està en converses amb entitats del tercer sector per aconseguir una borsa d'habitatges, edificis o allotjaments compartits on traslladar les famílies. D'una banda, s'aconseguiria donar a aquestes persones un espai més segur i adient per a una vida familiar. De l'altra, s'hauria de reduir la factura milionària a la turística BCD Travel, ja que serà sempre més barat contractar per unitats familiars que per places individuals.

Pel que fa al recurs de sortida, consten 390 persones que han tramitat un o dos dels recursos disponibles a la cartera d’habitatge. En concret, hi ha 230 sol·licituds d’un habitatge de protecció oficial i 160 d’un pis d’emergència, tot i que la llista d’espera d’aquest últim pot arribar als dos anys. Entre les 263 persones soles acollides, 110 són dones. Són un col·lectiu que preocupen perquè, com que no tenen xarxa familiar, es veuen abocades a la vulnerabilitat més extrema, juntament amb les persones en situació d'irregularitat, que no poden accedir a recursos públics, o les 85 persones que tenen més de 70 anys i que difícilment podran sortir-se'n soles.

Fuertes ha instat la Generalitat, el govern espanyol i les entitats metropolitanes a treballar conjuntament per poder donar una resposta supramunicipal, ja que hi ha problemes estructurals amb què es topen aquestes persones que sobrepassen la capacitat i les competències d'un ajuntament.

stats