Sequera

Les reserves d'aigua segueixen en estat crític tot i les pluges i nevades

Aquest dilluns la neu ha acumulat fins a 10 centímetres al massís del Garraf i 7 al Tibidabo

La neu ha enfarinat els barris de muntanya de Barcelona i l'àrea metropolitana
28/02/2023
3 min

BarcelonaEl mes de febrer s'està acabant amb una situació de temps mogut i molt fred, que malgrat tot està tornant a ser foc d'encenalls si del que es tracta és de millorar l'estat de les reserves d'aigua. Malgrat les diverses tongades de ruixats d'aquest mes de febrer, el nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya no ha augmentat ni un sol punt percentual. Les precipitacions que van caure al voltant del 7 de febrer i les dels últims dies no han fet més que aturar durant uns dies la baixada continuada de les reserves d'aigua. És cert que ha nevat a les muntanyes i que en punts alts del Ripollès hi ha més de 30 cm de neu acumulats, però fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) asseguren que l'impacte que aquesta neu podrà tenir en el nivell dels embassaments quan es desfaci serà mínim.

Així s'ha començat a desembassar el Pantà de Sau, per Transvasar l'aigua a Susqueda en una imatge de dilluns 27 de febrer.

A mitjà termini les previsions no fan pensar en cap nou escenari que afavoreixi les precipitacions com a mínim fins ben entrat el mes de març. Actualment el nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya, els que abasteixen la majoria de la població, estan poc per sota del 28% i la majoria de conques es troben en estat d'alerta per sequera. El pla especial de sequera aprovat fa poc més de tres anys preveu un canvi d'escenari i enduriment de les restriccions quan les reserves baixin del 25%. El canvi d'estat, de l'alerta actual a l'excepcionalitat, pot ser imminent si es té en compte que el 18 de gener les reserves eren del 30% i que, malgrat les pluges d'aquestes últimes setmanes, han baixat més de 2 punts percentuals en poc més d'un mes.

Evolució diària del nivell de les conques internes

Aquest dimarts el Govern té previst avaluar l'estat de la sequera després del consell executiu. Si una situació de pluges abundants no ho evita, tot s'encamina, sigui a curt o a mitjà termini, cap a un escenari d'excepcionalitat que preveuria noves mesures de limitació del consum però encara no suposaria talls en el subministrament domèstic. El nou estat d'excepcionalitat suposaria una reducció del 40% en la dotació de reg agrícola i d'un 15% en els usos industrials. Quedaria prohibit fer servir aigua per regar jardins i zones verdes, siguin públiques o privades, i també es prohibiria fer servir aigua potable per netejar carrers o façanes.

Neu a cota zero

La tongada de ruixats de dilluns a la matinada que ha afectat sobretot la costa central va deixar una nevada destacable en serralades com la de Collserola i el massís del Garraf. A l'Observatori Fabra del Tibidabo s'han arribat a acumular 7 cm de neu i al massís del Garraf fins a 10. En diferents moments d'aquest dilluns la neu ha arribat a cota zero, però arran de mar no ha agafat. Tot és fruit d'una potent borrasca que s'ha anat aprofundint a l'est de Menorca i que ha comportat precipitacions abundants i una emblanquinada extensa a Mallorca. A mesura que avanci aquest dimarts, els ruixats i les nevades seran cada cop menys probables, però el fort vent de nord provocarà un temporal de mar dur a la Costa Brava i al nord de les Balears. El Meteocat té actiu un avís de perill molt alt per mala mar i preveu la possibilitat que en diferents comarques del prelitoral fins al migdia d'aquest dimarts la neu encara pugui acumular més de 2 cm per sobre dels 400 metres.

Algunes estacions d'alta muntanya del Pirineu no registraven temperatures tan baixes com les d'aquest dilluns des de l'onada de fred siberià del 2012. A Espot, a la cota 2500, els -19,3 ºC d'aquest dilluns no tenen precedents des de llavors. El mateix passa amb els -19,1 ºC de la Tosa d'Alp. La temperatura s'anirà recuperant lentament amb el pas dels dies, però ben bé fins al cap de setmana el termòmetre seguirà marcant valors molt més d'hivern que de primavera. De mitjana a Catalunya aquest migdia de dilluns hi ha hagut 8 graus i mig menys dels que tocaria per a l'època.

És possible que la situació de fred i nevades a cotes baixes d'aquesta setmana estigui vinculada a un escalfament sobtat de l'estratosfera que es va produir fa un parell de setmanes. Quan hi ha un fenomen d'aquest estil és habitual que al cap de poques setmanes s'entri en un escenari de temps més caòtic, amb un corrent en jet més destensat i, per tant, amb la possibilitat de fredorades tardanes i de situacions de pluges o nevades. Les nevades d'aquestes últimes setmanes a Califòrnia o les temperatures de juny que es viuen a l'est dels Estats Units podrien estar també vinculades amb aquest fenomen.

stats