Elena descarta suspendre l’ús del foam perquè diu que el protocol està publicat
El conseller demana debatre sobre l’ordre públic al Parlament sense “estigmatitzar” les propostes
BarcelonaEls Mossos d’Esquadra continuaran fent servir el foam i el seu ús dependrà dels acords que prengui la comissió del Parlament que debatrà sobre l’ordre públic. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha descartat aplicar cap suspensió del foam perquè diu que el protocol està publicat: “Si fa falta el tornem a publicar”. El preacord d’ERC i la CUP per fer president Pere Aragonès incloïa suspendre l’ús del foam fins que es difongués el protocol, però abans que s’investís Aragonès el llavors conseller Miquel Sàmper (JxCat) va difondre a la web d’Interior una part de les normes, sense la instrucció íntegra. La CUP va respondre que “en cap cas” s’havia complert el preacord i va exigir “la prohibició immediata” del foam.
Però Elena dona per bona la publicació que s’ha fet del protocol d’ús del foam i ha emplaçat a “revisar” aquesta eina a la comissió parlamentària que s’ha acordat per estudiar el model policial, que veu positiva. En la primera intervenció a la comissió d’Interior del Parlament de la nova legislatura, el conseller ha demanat als diversos grups polítics que el debat sobre l’ordre públic es faci sense “estigmatitzar” les propostes en funció de qui vinguin. Elena ha considerat que la comissió parlamentària del 2013 que va prohibir les pilotes de goma als Mossos va funcionar perquè va basar-se en un debat “serè” amb “reflexió”, cosa que ha convidat a repetir ara. Elena ha definit la mediació com “l’ordre públic del segle XXI”.
També ha avançat que la seva posició “no és contrària” a tenir uns mecanismes d’avaluació “autònoms” als Mossos: ha posat Anglaterra, Escòcia i Dinamarca com a exemple. Segons Elena, es farà una nova Comissaria General d’Avaluació, Inspecció i Correcció que inclourà la Divisió d’Avaluació de Serveis (DAS) i la Divisió d’Afers Interns (DAI).
Més dones als Mossos i als Bombers
Pel que fa als objectius d’aquesta legislatura a Interior, el conseller s’ha compromès a acabar-la amb un terç de dones a la cúpula dels Mossos: “Ara són 3 de 28 i això no respon a la realitat del cos ni de la nostra societat”. Ha afegit que al final de la dècada la prefectura de la policia –la direcció operativa– ha de ser paritària. Tot i que quan ha parlat de “feminitzar” els cossos de seguretat Elena no ha mencionat els Bombers, en resposta a ERC ha admès que només l’1,7% dels comandaments són dones: “Ja es veu que no anem bé”. Una altra advertència és que els Mossos han de poder superar el sostre de 18.200 efectius –establert per l’Estat el 2006– perquè el 2030, si s’ha aplicat la jubilació anticipada a la plantilla, hi pot haver una “superpoblació” d’agents en segona activitat i només entre 7.000 o 8.000 per la tasca policial.
Elena ha anunciat la intenció de fer convocatòries anuals de 750 nous agents als Mossos “per incrementar els efectius”. Ha explicat que el “problema” del nombre de policies també es veu en la comparativa estatal: mentre que a Catalunya són 2,5 agents per cada 1.000 habitants, en el conjunt d'Espanya arriben a 3,5. Per això ha reclamat augmentar el sostre dels Mossos fins als 22.000 efectius.
Falta “coordinació” en els desnonaments
Sobre el paper de la policia a l’hora d’executar els desnonaments, el conseller ha volgut exemplificar, amb dades recents, que els Mossos havien rebut 10 ordres judicials per expulsar persones de casa i en set casos es desconeixia si els afectats podien ser vulnerables. Elena ha avisat que falla la “coordinació” entre les institucions: “Fem un crit d’atenció als serveis socials perquè també hi siguin més presents”. Ha demanat als grups polítics que donin suport a la nova llei antidesnonaments que s’ha registrat al Parlament, que vol obligar els grans tenidors a donar una alternativa quan fan fora persones vulnerables. El conseller ha traslladat una altra petició als partits, en aquest cas al Congrés i al Senat, de derogar la llei mordassa “perquè no ajuda a la convivència ni a l’ordre públic”.
Pel que fa les acusacions de la Generalitat contra manifestants, Elena ha assegurat que defensaran els Mossos com la resta de treballadors públics: “Sempre que hi hagi lesions ens personarem”. Per acabar, quan JxCat li ha preguntat per l’àrea de seguretat institucional (ASI), creada en la presidència de Quim Torra i que no depèn de la prefectura dels Mossos, Elena ha respost que citarà els grups polítics per parlar-ne. Ara l’ASI només s’encarrega dels expresidents del Govern perquè el president Pere Aragonès ha preferit rebre la protecció de l’àrea d’escortes dels Mossos.