Violència escolar

Violència escolar: 6 de cada 10 alumnes catalans afirmen haver-ne patit

Segons l'Enquesta de Convivència Escolar i Seguretat a Catalunya un terç dels estudiants adolescents han estat víctimes d'una relació tòxica de parella

2 min
El meu fill fa ‘bullying’?

BarcelonaAugmenta la violència escolar entre els alumnes de secundària i disminueix a primària. Aquesta és una de les conclusions de l'Enquesta de Convivència Escolar i Seguretat a Catalunya, que s'ha fet amb 10.140 alumnes durant el 2022 a Catalunya. D'aquests, un 64,4% asseguren haver patit algun tipus de violència escolar. Destaquen sobretot les burles (46%), situacions en què es deixa algú de banda (39,3%) i la violència física (29,3%). També hi ha un 15,8% de l'alumnat català que afirma haver rebut comentaris o gestos de tipus sexual i un 13,8% que considera haver estat víctima de violència digital. En aquest àmbit les conductes més habituals són les amenaces per obligar a fer coses que no es volen fer o comentaris, missatges i gestos de contingut sexual. Les dades recollides entre l’abril i el juny de l'any passat a alumnes de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà també indiquen un augment de la violència a secundària (+17,5 punts) i una reducció a primària (-4,1 punts). Pel que fa als motius darrere d'aquestes situacions de violència escolar, els més freqüents són els relacionats amb l'aspecte físic, seguits de l’orientació sexual (12,7%), el color de pell, la cultura o l’origen (12,5%), el fet de ser noi o noia (11,5%) i la manera de vestir (9,8%). 

D'altra banda, més d'un 60% dels enquestats reconeixen haver presenciat una situació de violència contra algun company de l'escola o l'institut i més de la meitat asseguren haver intentat ajudar les víctimes d'alguna manera, mentre que un 25% reconeixen que es van quedar mirant sense fer res tot i que voldrien ajudar. Per contra, un de cada quatre alumnes reconeix haver estat autor d’algun tipus de violència escolar i un 35,6% asseguren ser, alhora, víctima i autor. Més enllà de les situacions violentes, en general els alumnes catalans fan una valoració positiva del clima escolar del seu centre i posen una nota mitjana de 7,74 sobre 10 al benestar que viuen a l'escola o l'institut.

Control dins de la parella

Pel que fa a les relacions de parella, el 34% dels alumnes asseguren que han estat víctimes en alguna de les relacions que han mantingut en l'últim any. Les situacions més freqüents són les vinculades al control. Un 24% diuen que la seva parella volia controlar on eren, amb qui anaven o com vestien, un 17% se sentien controlats a través del telèfon mòbil i un 9% reconeixen haver rebut amenaces si no feien el que els demanava el seu company.

A l'enquesta també s'han fet preguntes sobre violències sexuals. En aquest sentit, el 75,4% dels alumnes d'ESO consideren que la gent de la seva edat pateix algun tipus de violència sexual, entre les quals hi ha acostaments, comentaris molestos, insults o tocaments no volguts. Una percepció que és molt més alta entre les noies (86,0%) que entre els nois (64,8%).

Finalment, l'estudi també conclou que la meitat dels alumnes han accedit a pàgines web per a més grans de 18 anys, tot i que no en detallen el contingut, que pot ser pornogràfic però que també poden ser pàgines de jocs d'apostes o a xats.

stats