La UPF obre procediment informatiu a dos catedràtics
Els professors García Montalvo i Garcia-Milà i l'exrector Casals, investigats per Antifrau
BarcelonaLa Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha obert procediment informatiu als catedràtics d’economia José García Montalvo i Teresa Garcia-Milà després que una investigació de l’Oficina Antifrau de Catalunya hagi resolt que tots dos han infringit la llei d’universitats –tant l’anterior com la vigent–, segons la qual, si s’és professor a temps complet, com era el seu cas, no es pot cobrar per feines externes que perjudicarien la seva dedicació. García Montalbo, com a membre del consell d’administració d’Abanca, rep uns 275.000 euros anuals, i Garcia-Milà, com a membre de consell d’administració de Repsol, uns 287.000.
Davant la denúncia, tant l’un com l’altra van reduir a finals de l'any passat la seva dedicació a la UPF, la qual, tanmateix, ha esperat que s’hagi tancat la investigació d’Antifrau per obrir-los el procediment intern. La mateixa UPF està pendent del cas semblant que afecta el filòsof i exrector Jaume Casals, que durant anys ha cobrat 15.000 euros anuals com a director de l’Institut d’Humanitats de Barcelona. Davant la investigació d’Antifrau, Casals, que actualment està en un període sabàtic, ha anunciat que renunciarà a la direcció de l’Institut. En aquest cas, la investigació d’Antifrau està en curs.
La pràctica habitual en molts casos és o bé reduir la dedicació a la universitat, tal com ha succeït amb els dos catedràtics, o bé firmar un conveni entre l’organisme privat i la universitat que estableixi l’interès mutu i que implica que el docent que té doble dedicació rep els ingressos extres a través de la mateixa universitat, que així expressa el seu interès per la col·laboració i que de passada es queda un percentatge dels ingressos. Qui té l’obligació de comunicar tasques remunerades externes és el professor, cosa que segons fonts universitàries en molts casos no es fa.