La UPC vol tenir una Facultat de Medicina a partir del curs 2026-27
La universitat preveu que l'edifici s'ubiqui a Terrassa i inicialment només oferirà 50 places
BarcelonaLa Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech (UPC) crearà una Facultat de Medicina que es posarà en marxa el curs 2026-2027 i que tindrà com a centre de referència l'Hospital Universitari de Terrassa. "Esperem que, d'aquí un temps no massa llarg, tinguem una Facultat de Medicina a Terrassa", ha anunciat aquesta tarda el rector de la UPC, Daniel Crespo, juntament amb l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, després que el consell de la universitat hagi donat el vistiplau al projecte aquest dimecres al matí. El nou grau de medicina permetrà, en un futur, que es graduïn més metges en un context de dèficit estructural de facultatius. Es tracta d'una professió que arrossega molts anys de falta de mans, i en els últims aquesta situació s'ha tornat més alarmant: costa cobrir les necessitats del sistema i assegurar el relleu generacional. Segons va explicar el rector, inicialment, el grau de medicina tindrà places limitades, unes 50. "Si les coses van com han d'anar, el primer graduat sortiria el juny del 2032", va anticipar.
Per tirar endavant el projecte s'ha creat un grup de treball format per la UPC, l'Ajuntament de Terrassa i el Consorci Sanitari de la mateixa ciutat. Però abans que la universitat pugui començar a implementar aquest pla, Crespo ha explicat que cal que els nous estudis de medicina passin diversos filtres administratius. De moment, està previst que la universitat presenti el pla d'estudis a l'Agència de Qualitat Universitària (AQU) el setembre del 2025, un primer pas indispensable perquè la facultat progressi i del qual s'espera rebre la validació el desembre del mateix any. A partir d'aquí, caldrà que tant la Generalitat com el departament de Salut autoritzin la nova facultat. En aquest sentit, el rector ha afirmat que ja hi ha un vistiplau inicial de la Generalitat, perquè si no "no tindria cap sentit".
Fonts governamentals expliquen a l’ARA que resten a l’espera de conèixer el detall de la proposta: “Després d’aquest anunci caldrà que la universitat iniciï un procediment de llarg recorregut que implica detallar plans d’estudi, qüestions relacionades amb el personal, previsions de finançament o un procés de qualitat per a la verificació del grau, entre d’altres”, detallen. En aquest sentit, qualifiquen l’anunci de “declaració d’intencions” i plantegen que el termini per tenir-la llesta [el curs 2026-2027] pugui ser “potser més llarg del que han dit”. Dit això, el Govern ha afegit que “no opinarà fins que no conegui les característiques del projecte i tot el que implica de plans d’estudi, personal i previsions de finançament”.
El debat sobre la necessitat d'una nova Facultat de Medicina va començar fa un any, quan la universitat es va plantejar si era interessant ampliar la seva activitat cap al camp de la medicina. "La realitat és que la medicina cada cop incorpora més tecnologia [...], tant el que és la tecnologia física com la tecnologia per al processament de dades. Els avenços tecnològics es converteixen en millors tractaments, millor atenció al pacient; augmenten la nostra esperança i qualitat de vida", ha apuntat el rector, que ha matisat que els estudiants "no han de deixar de ser metges" però sí ser capaços de conèixer com la tecnologia els pot ajudar a donar un millor servei als seus pacients. I aquests canvis, segons Crespo, ja són palpables avui dia. "El 20% de la recerca que fan els nostres investigadors està orientada a la medicina", ha assegurat.
Desena facultat
Amb aquest nou campus, la UPC serà la novena universitat catalana que tindrà estudis de medicina: se sumarà a la UAB, la UPF, la UdL, la UdG, la UVic, la UB (que té dues facultats), la URV i la UIC. Sobre la ubicació de la nova facultat, tant el rector com l'alcalde de Terrassa han coincidit en afirmar que, idealment, hauria d'ubicar-se al campus que la UPC ja té a la ciutat. Probablement caldrà comprar un edifici i construir-hi. De fet, l'única concreció que s'ha fet és que s'instal·larà en un edifici ja existent. Per tant, es descarta la construcció de zero d'una instal·lació. El rector ha explicat que la decisió de situar la facultat a Terrassa s'ha pres després d'un temps d'anàlisi, en què s'ha arribat a la conclusió que la ciutat del Vallès Occidental reuneix les millors condicions per ubicar-hi els nous estudis.
De motius, Crespo n'ha adduït dos. D'una banda, que la UPC hi té un gran campus urbà, on hi ha l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM). De l'altra, Crespo ha destacat la "relació excel·lent" entre la universitat i el consistori, i ha vaticinat que no hi haurà cap problema amb la ubicació de les noves instal·lacions. L'alcalde de Terrassa també s'ha mostrat convençut de la necessitat d'aquest projecte, i satisfet perquè un projecte "públic, orientat cap a l'interès general, de país i de les persones", ha dit, s'ubiqui a la ciutat egarenca.
Falten metges
Mentre cada cop es jubilen més facultatius, el nombre de graduats en medicina es manté força estable, la qual cosa provoca una esquerda entre l'oferta i la demanda en les plantilles del sector sanitari. Medicina cada any és el grau amb més demanda, però només un quart dels sol·licitants aconsegueixen entrar-hi, segons dades governamentals. En els últims anys s'hi han presentat entre 4.000 i 5.000 joves, però poc més de 1.000 acaben accedint als estudis. Ampliar les places des de Catalunya és complicat, ja que la llei d'ordenació de les professions sanitàries (LOPS), que té més de vint anys, atorga a l'Estat pràcticament totes les competències de formació i especialització dels metges. El mateix Crespo ha assegurat que “aproximadament la meitat dels metges del país es jubilaran en els pròxims deu anys”. Tot i que ha admès que ells no poden “aspirar a cobrir una demanda desmesurada”, s'ha mostrat confiat que les 50 places noves donaran una mica d'oxigen.