Universitats insta a investigar els científics catalans que atribuïen la seva recerca a universitats saudites
Entre els possibles casos hi ha el del director de l'ICRA i el d'investigadors de Sant Joan de Déu i l'ICREA
BarcelonaEl departament de Recerca i Universitats investigarà els possibles casos d'investigadors de centres catalans que haurien fet constar que desenvolupen la seva activitat principal en institucions de l'Aràbia Saudita. La conselleria ha instat el Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya (CIR-CAT) que obri diligències per actuar d’ofici davant d'aquests casos després que aquesta setmana el diari El País revelés que més d'una desena d'investigadors de l'Estat haurien rebut diners per declarar falsament que treballen per a institucions saudites amb l'objectiu d'engreixar les classificacions acadèmiques internacionals del país. El departament considera prioritari "que s'iniciï el procediment per determinar la mala praxi de comportaments que poden vulnerar la integritat científica amb l’objectiu de preservar la recerca que es fa a Catalunya".
Segons un informe de la consultora SIRIS al qual va accedir el diari, entre els investigadors que haurien canviat la seva filiació hi ha el director de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), Damià Barceló, i el director de Docència, Recerca i Innovació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Josep Maria Haro. També hi apareixen l'investigador Jordi Sardans, membre del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), i la psiquiatra japonesa Ai Koyanagi, que treballa a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i estudia trastorns mentals a l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu. En el cas de Barceló, el científic assegura que ho va fer perquè estava interessat en analitzar els contaminants de les aigües residuals de l'Aràbia Saudita, mentre que Sardans assegura en declaracions que recull el mateix mitjà que no té cap contracte d'exclusivitat. També hauria rebut una oferta de 70.000 euros per part de la Universitat Rei Saúd de Riad la química Mira Petrovic, que forma part de l'ICRA i que ha explicat obertament que la va rebutjar.
El canvi de filiació comporta que les investigacions que signen aquests professionals apareixen com a elaborades a les universitats saudites, encara que, físicament, els investigadors mantinguin el seu lloc de treball i el seu contracte laboral amb les entitats catalanes. Això també provoca que les investigacions publicades no s'atribueixin als centres amb què veritablement tenen relació els investigadors, un fet que perjudica directament les institucions originals, ja que les fa perdre llocs en els rànquings internacionals perquè no consten com a seu d'aquestes investigacions.
Més enllà dels investigadors de centres catalans, a escala estatal també consta que haurien rebut diners per canviar de filiació a centres saudites el físic Andrés Castellano, que fa menys d'un any va guanyar el Premi Nacional d'Investigació per a Joves, o el catedràtic més jove d'Espanya, el matemàtic Juan Luis García Guirao. Els dos països amb més casos de falses adscripcions a l'Aràbia Saudita són Espanya, amb 11 investigadors, i la Xina, amb 12 professionals.