Selectivitat

Les universitats avalen la nova selectivitat, que restarà dos punts per mala redacció

A Catalunya els instituts rebran els nous models d'examen aquest mes d'octubre

BarcelonaEls més de 40.000 alumnes catalans que aquest any es preveu que es presentin a la selectivitat estan a un pas, ara sí, de saber com seran les PAU del 2025. La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), que engloba els màxims responsables de les universitats de tot l'Estat, ha donat aquest dimarts el vistiplau al nou model de selectivitat que s'haurà d'implantar aquest mateix curs i que s'assembla molt al que detallava el decret que el consell de ministres va aprovar el juny passat.

D'aquesta manera, l'acord entre universitats –que preveu un únic model de cada examen (i no dos com fins ara), que es restin fins a dos punts per les faltes d'ortografia o que el 70% dels exercicis siguin preguntes obertes– servirà per establir els criteris mínims a partir dels quals cada comunitat autònoma elaborarà els seus exàmens de cara a les PAU 2025. A Catalunya just aquesta setmana han començat les reunions del departament de Recerca i Universitats amb els docents de cada assignatura per acabar de definir els nous models d'examen. Es preveu que les reunions acabin la segona quinzena d'octubre i que aquest mateix mes els instituts ja rebin els nous models de selectivitat i els criteris de correcció.

Cargando
No hay anuncios

Redacció

Tal com ja apuntava el decret, la mala redacció podrà restar un punt sencer en totes les matèries, però en el cas de les llengües la penalització encara podrà ser més alta. En el cas de les llengües estrangeres com l'anglès, el francès, l'alemany i l'italià, es podrà descomptar fins a un punt i mig, mentre que en les llengües oficials (català i castellà) la penalització pot arribar als dos punts. Per decidir com valorar aquest aspecte es tindrà en compte la coherència, la cohesió, la presentació i la correcció gramatical, lèxica i ortogràfica.

Cargando
No hay anuncios

Màxima puntuació a les preguntes obertes

L'acord de la CRUE fixa que cada apartat dels exàmens de la selectivitat podrà tenir preguntes que requereixin respostes "tancades, obertes, semiconstruïdes o obertes", però deixa clar que el 70% de la puntuació de cada prova haurà de dependre de les preguntes obertes o amb respostes semiconstruïdes (curtes, però que requereixen redactar). Tot plegat implica que com a màxim podrà haver-hi un 30% de cada examen format per preguntes tipus test.

Cargando
No hay anuncios

2 de cada 10 exercicis hauran de ser no memorístics

El document pactat estableix que entre un 20% i un 25% de les preguntes siguin competencials, és a dir, que no siguin memorístiques. A més, aquestes preguntes hauran de respondre's obligatòriament. D'una altra banda, la pròxima selectivitat tindrà un únic model d'examen de cada matèria, i no dos, de manera que serà més difícil que els alumnes descartin temari a l'hora d'estudiar. Tot i això, dins un mateix examen sí que hi haurà algunes preguntes que es podran triar.

Cargando
No hay anuncios

Una data única a tot l'Estat?

Més enllà d'homogeneïtzar els criteris per crear les diferents proves de les PAU, els rectors universitaris també volen que a tot l'Estat la selectivitat es faci els mateixos dies. Des de la CRUE proposen que els exàmens es facin durant la primera setmana de juny, "preferentment els dies 3, 4 i 5". Tot i aquest desig dels rectors universitaris, fonts de la conselleria d'Universitats recorden que a Catalunya les dates per a les PAU 2025 ja estan fixades i seran els dies 11, 12 i 13 de juny.