La Universitat de Barcelona és la millor de l'Estat, segons el rànquing de Xangai
El rector assegura que la manca de recursos els limita, un fet que no es dona als Estats Units que lideren còmodament la classificació
BarcelonaLa Universitat de Barcelona és la millor de l'Estat segons el prestigiós rànquing internacional de la Universitat de Xangai. D'un total de 1.800 centres d'arreu del món, la UB es posiciona entre les 200 millors. El pòdium de l'Academic Ranking of World Universities 2022 (ARWU) el lidera la Universitat de Harvard per 20è any consecutiu, seguida de la Universitat de Stanford. En tercer lloc, se situa l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), que entra al podi després de pujar una posició. D'entre les universitats espanyoles, si s'agafa l'interval de les 300 millors hi apareix la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Complutense de Madrid i la Universitat de Granada.
Aquest rànquing analitza la recerca i investigació dels professors i utilitza sis indicadors objectius per avaluar els centres. Des del nombre d'articles publicats i la quantitat de vegades que s'han citat per tercers, fins a la plataforma en què s'han publicat, són alguns dels factors que es tenen en compte. "Les universitats tenim l'ofici de contestar preguntes", explica el rector de la UB, Joan Guàrdia, i exemplifica: "Com puc aconseguir una millor collita? Per què la gent gran pren a memòria? Com puc obtenir un motor més sostenible?". Si la universitat té la resposta, hi ha una "transferència de coneixements"; si no la té, entra en joc la recerca. Aquests dos processos són "transcendentals per poder oferir una docència de qualitat, moderna i actualitzada", conclou el rector.
Els Estats Units reforcen posicions
Guàrdia declara que estan "moderadament satisfets" amb els resultats. "Si amb els pocs recursos que tenim estem on estem, imagina on podríem estar amb un finançament sistèmic, suficient, compromès, i una llarga llista d'adjectius més", apunta. Insisteix que el sistema català és "extraordinàriament potent", a Espanya i al món. Si bé, pel que fa al progrés, afegeix: "Europa està aturada i el mateix passa aquí". En canvi, les universitats americanes i asiàtiques mantenen posicions fortes; en el primer cas, amb un "progrés constant i consistent", i en el segon per les noves inversions que estan "fent emergir i créixer els països asiàtics" com ara el Japó, la Xina i Corea en el panorama educatiu.
Completen el top 10 del rànquing les mundialment reconegudes universitats de Cambridge, Berkeley, Princeton, Oxford, Columbia, Caltech, i Chicago. Totes nord-americanes i amb posicions que fa anys que ostenten còmodament. De fet, del Top 100 de l'ARWU, 39 universitats són dels EUA. D'entre les universitats europees, la Universitat de Paris-Saclay és la millor posicionada en el 16è lloc, seguida de la Universitat ETH Zuric en vintena posició.
Pel que fa a Àsia, les dues millors valoracions les han rebut la Universitat de Tòquio (posició 24) i la de Tsinghua, xinesa (posició 26), que ha pujat dues posicions. En el rànquing d'aquest 2022 quatre universitats han entrat a l'elit de les 50 millors, en alguns casos, com el de la Universitat de Maryland i la d'Illinois han avançat sis posicions.