Unicef combat des de Barcelona la bretxa digital de les escoles del món
Instal·la al Poblenou un centre tecnològic que garantirà la connexió a internet a milers de centres educatius
BarcelonaLa meitat dels sis milions d’escoles que hi ha al món són en llocs on les infraestructures tenen un nivell raonable, però l’altra meitat, majoritàriament a les regions i països més pobres, no disposen de connexió a internet. Aquesta mancança penalitza més de 500 milions d’alumnes en matèria de salut, identitat, igualtat de gènere, educació i possibilitats laborals. Unicef, el programa de l’ONU per a la infància, s’ha proposat resoldre aquesta escletxa digital facilitant l’accés de les escoles a la xarxa, i ho farà des de Barcelona.
La ciutat acollirà ben aviat el centre tecnològic de Giga, la iniciativa d’Unicef i la UIT (Unió Internacional de Telecomunicacions) per connectar a internet totes les escoles del planeta. Des de la seva creació, fa tres anys, Giga ha connectat més de 5.500 centres amb 2,1 milions d’alumnes, i preveu acabar l’any vinent multiplicant per sis la quantitat d’escoles i per vuit la d’estudiants.
Al recinte de Ca l’Alier, al Poblenou, el mateix on l’empresa nord-americana Cisco ja té un centre d’innovació en ciutats intel·ligents i aviat instal·larà un laboratori per dissenyar xips d’enrutament, una vintena d’especialistes de Giga se centraran a planificar les infraestructures, les polítiques i les inversions que calen per dotar de connectivitat les escoles desconnectades, i orientar els governs dels seus països sobre la manera més eficient d’aconseguir-ho. Fins ara, Giga col·labora amb una vintena d’estats de l'Àsia Central, Amèrica Llatina / el Carib i l'Àfrica subsahariana que els ho han demanat, amb implicació de les seves màximes autoritats, i ha mobilitzat més de 1.200 milions de dòlars en finançament.
Entre les eines que Giga desenvoluparà a Barcelona hi ha el mapa de totes les escoles del món, imprescindible per saber on cal intervenir. Per elaborar-lo, compta amb les dades que li proporcionen els mateixos governs, però com que solen ser incompletes, han hagut de crear algoritmes que identifiquen centres educatius en imatges de satèl·lit. Naroa Zurutuza, una de les responsables tècniques de Giga, explica a l’ARA que a Colòmbia han trobat amb aquest sistema 7.000 escoles que al govern central no li constaven. En total, en tenen cartografiades 2,1 milions.
Un cop trobades les escoles, Giga determina sobre el terreny si disposen o no de connexió: a la web Project Connect (https://projectconnect.world) es pot veure que tenen registrats gairebé 332.000 centres en 42 països, un 45% sense internet. Després de gestionar que se’ls proporcioni accés a la xarxa –fent servir els mitjans òptims a l’abast en cada cas, sigui cobertura fixa, mòbil o per satèl·lit–, Giga hi instal·la una aplicació que verifica diàriament l’estat de la connexió, i aplica els resultats a un altre dels seus productes destacats: una plataforma basada en cadena de blocs (blockchain) que gestiona automàticament, mitjançant els anomenats contractes intel·ligents, el pagament del servei a les operadores segons el grau de compliment dels compromisos de rendiment acordats. Totes aquestes aplicacions es posaran a disposició en règim de codi obert, perquè altres entitats puguin fer-les servir.
Fins ara, Giga treballava des de Nova York. La iniciativa compta amb el suport de 14 socis corporatius, entre els quals empreses com Ericsson, Dell i Liquid, i fundacions com ara Dubai Cares i la dels germans Musk (sí, l’amo de Tesla i, ara, també de Twitter).