El TSJC contradiu el Govern i diu que cal que el 25% de castellà es mantingui a les escoles que ja l'estaven fent
Els jutges mantenen el percentatge en dues escoles i la conselleria recorrerà la decisió per evitar discriminacions
BarcelonaNou capítol en l'eterna batalla judicial sobre el català a les aules. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha publicat dues resolucions que obliguen dues escoles a seguir aplicant el 25% de castellà perquè els jutges consideren que les lleis aprovades pel Govern i el Parlament no anul·len ni contradiuen les sentències prèvies del TSJC sobre el tema. Fins ara hi havia sentències judicials que afectaven 48 aules de 27 centres. D'aquests 27 centres, 10 estaven aplicant un 25% de castellà en alguna classe basant-se en unes mesures cautelars dictades pel TSJC, i la resta (17), ho feien amb sentència (8 estaven recorregudes al Suprem i la resta eren fermes). Les resolucions publicades ara pel TSJC afecten dues escoles que estaven fent un 25% d'acord amb unes mesures cautelars perquè així ho havien demanat dues famílies, representades pel mateix advocat.
Segons els jutges, les cautelars que ja s'havien imposat "no resulten afectades de forma automàtica per la modificació normativa" que va impulsar el Govern (amb un decret llei) i el Parlament (amb una nova llei) per esquivar l'aplicació del 25% a totes les escoles del país. "De l'examen de la nova normativa es constata que la modificació operada pel decret llei i la llei no incideix necessàriament en la decisió cautelar adoptada, ja que, si bé es modifica el model lingüístic de l'ensenyament públic, no es limita genèricament la intensitat de l'ús del castellà com a llengua d'ús curricular i educatiu", diu la interlocutòria. És a dir, que els canvis legislatius fets pel Govern i el Parlament no frenen l'aplicació del 25% de castellà en aquests casos concrets.
Aquesta és la primera vegada que el TSJC es pronuncia sobre les escoles que estaven complint mesures cautelars, després que al juny reconegués que la sentència que imposa el 25% de castellà a tot el país no es pot aplicar després de les noves lleis aprovades a Catalunya i que ara ja estan en mans del Tribunal Constitucional. El cas és que el TSJC ha estat dirimint el cas del català a les aules des de dos fronts: d'una banda, els casos particulars que durant anys li han arribat i que ha anat resolent sempre donant la raó a les famílies que demanaven un 25% de castellà per als seus fills, i, d'una altra, el recurs de l'Advocacia de l'Estat, que amb el PP al govern espanyol va denunciar la Generalitat per no garantir l'ensenyament del castellà com a llengua vehicular. La gran diferència entre els dos tipus de recurs és que els primers afecten aules en concret (on van els fills de les famílies denunciants) i el segon afecta tot el sistema educatiu català. Per evitar aplicar aquesta sentència, el Govern va aprovar un decret llei que prohibia explícitament l'ús de percentatges i el Parlament va aprovar una llei que estableix que el català és vehicular i el castellà és curricular. El TSJC ja va dir a l'estiu que aquestes normatives són "incompatibles" amb la sentència que obliga a fer un 25% a tots els centres i, per això, va tombar per primera vegada una nova petició del 25% en castellà perquè deia que la nova normativa prohibeix explícitament els percentatges. El que han dit avui els jutges és que aquests canvis normatius del Govern i el Parlament no poden modificar el que el TSJC havia decidit prèviament a la seva aprovació pel que fa a algunes aules en concret. Són aquestes les que han de seguir fent el 25% de castellà com feien fins ara.
Davant la notícia, el departament d'Educació ha anunciat que recorrerà les dues interlocutòries (i probablement les que continuïn arribant, si s'escau). La secretària general de la conselleria, Patrícia Gomà, ha titllat el moviment del TSJC de "filibusterisme jurídic" i ha acusat els jutges de "retorçar els arguments jurídics per allargar l'incompliment del nou marc normatiu", així com de "generar confusió i inseguretat jurídica" a les escoles. Gomà ha apuntat també un nou argument: si uns centres apliquen el 25% de castellà i uns altres hi ha "discriminació" entre els alumnes. "Als casos anteriors al nou marc normatiu també li són d'aplicació [les noves lleis que prohibeixen els percentatges] per no generar aquest efecte discriminatori", ha afirmat.
Advertències a Educació
A més, els jutges adverteixen al departament d'Educació que no podia tirar pel dret i fer que aquests centres no apliquessin el 25% en les aules dels alumnes que ho havien demanat: "Qualsevol modificació que pretengui fer-se sobre aquestes mesures ha de ser aprovada per aquest tribunal". Aquesta frase sembla una resposta a les declaracions del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que el primer dia de curs va assegurar que "cap aula de Catalunya" aplicaria el 25% aquest curs. La gran majoria de centres estaven tranquils amb el nou cos normatiu aprovat, però faltava per veure què passaria a les escoles que ja estaven aplicant el 25% de castellà perquè tenien mesures cautelars o sentències fermes per casos nominals (amb noms i cognoms sobre un o alguns alumnes en concret). En una carta signada per la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, se'ls va fer saber que havien de "garantir el compliment del nou marc normatiu", un marc "incompatible" amb fer un 25% de castellà.
Mentre el TC no es pronuncia sobre la constitucionalitat del nou decret i la nova llei, la Generalitat va demanar revocar les mesures cautelars a les escoles i instituts on s'aplicava el 25% de castellà per decisió judicial, però els jutges creuen que la nova legislació "no incideix necessàriament en la decisió cautelar adoptada". "Tot i que la legislació catalana no defensi el castellà com a llengua vehicular, el seu ús educatiu està recollit en la nova normativa i el dret individual de l'alumne a rebre educació en castellà està reconegut per la Constitució", diuen els jutges del TSJC. Els magistrats consideren que el decret llei del govern fixa uns criteris que eliminen els percentatges de llengües, però avisen que això "no afecta el dret individual reconegut de manera cautelar a l'alumne" de rebre un percentatge d'hores lectives en castellà.
Precisament aquest dijous, l'Asamblea por una Escuela Bilingüe ha revelat que Cambray es reunirà divendres amb les direccions dels centres que tenen alguna sentència sobre el 25%. Segons l'entitat, que és la que ha instat moltes famílies a demanar per la via judicial més docència en castellà, la reunió és "per intentar convèncer els directors que ja han desacatat la justícia que la seva actuació il·legal no tindrà conseqüències" i per pressionar la resta "perquè incompleixin la llei". La secretària general d'Educació ha dit que les dues interlocutòries rebudes aquest dijous han fet canviar els plans i la reunió es produirà la setmana que ve. A la tarda, l'AEB ha escrit a Cambray i als inspectors demanant-los que es "restauri la legalitat i els drets dels alumnes privats d'educació bilingüe".