Trenta famílies de l’escola de Canet obren “batalla legal” per defensar el català a les aules
És la primera vegada que pares i mares acudeixen als tribunals per revertir el 25% de castellà
BarcelonaFins a 30 famílies de P5 de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar afectades per la sentència del 25% de castellà han decidit personar-se com a part afectada al procés judicial per defensar el català a l’aula. Des de desembre, els nens i nenes de la classe de P5A fan 6 hores i mitja a la setmana en castellà (el 25%) per la petició d’una única família, que va demanar-ho via judicial. Aquest matí han presentat un escrit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per demanar que els inclogui com a part en el procés judicial. “Ens sentim interpel·lades perquè ningú, ni l’escola, ni la família denunciant, ens ha permès defensar-nos”, ha dit Helena Díaz, portaveu de les famílies.
És la primera vegada que un grup de famílies s’organitza per defensar als tribunals el català a les aules i “revertir la imposició” de fer el 25% de classes en castellà, una mesura que, al parer d’aquestes famílies, trenca el model d’immersió lingüística establert a Catalunya. Actualment a Catalunya hi ha 35 aules en diferents escoles on s’aplica la mesura del 25% de castellà a causa de sentències judicials. Ara les famílies de Canet (que representen 30 dels 49 nens matriculats a P5) són les primeres que també es planten a la “batalla jurídica, a tots els efectes i a tots els nivells”. “No callarem, ni assumirem la utilització política dels nostres nens i nenes –ha assegurat la portaveu de les famílies–. Les mesures aplicades s’escapen de qualsevol argument lingüístic i social”.
L’advocat d’aquestes mares i pares, Benet Salellas, ha explicat que ara el TSJC ha de resoldre si els accepta com a part implicada. “Per a nosaltres és claríssim. La mesura cautelar aplicada afecta directament les famílies i per això volem discutir jurídicament a partir de proves, documents i informes què és el que ha de passar amb el 25%”, ha dit Salellas, que ha remarcat que el primer punt és demanar que s’aixequi aquesta mesura cautelar perquè “la llei empara les famílies que volen el català com a llengua vehicular”.
El dret a escollir la llengua
Salellas ha recordat que, legalment, “les famílies no tenen dret a escollir la llengua d’escolarització dels seus fills a títol individual”. I ha donat la volta al seu propi argument: “És que si reconeixem que les famílies tenen dret a triar la llengua d’escolarització dels seus fills, aleshores per què no es pregunta a totes les famílies?”, ha dit Salellas, que ha assegurat que la gran majoria demanen el manteniment de l’escolarització en català. “Fins ara no s’ha donat dret a aquestes famílies a tenir veu, per això demanem personar-nos”, ha insistit l’advocat.
Les famílies afectades han explicat que tenen coneixement d’altres escoles i aules en la seva situació i admeten haver tingut trobades amb altres pares i mares que s’han interessat per la situació i pels passos que estan fent a Canet. En canvi, de moment no tenen coneixement que cap altra escola hagi començat un procediment legal com el seu. “A nivell judicial cada escola hauria de plantejar el seu propi procés; una altra cosa és que ens puguem coordinar a nivell de mobilitzacions”, ha apuntat un altre dels pares portaveus, Marcos de Vera.
Durant les pròximes setmanes, el TSJC haurà de decidir si accepta o no aquestes famílies com a part implicada i haurà de resoldre la petició de retirar la mesura cautelar del 25%. Quan es resolguin aquests punts el tribunal passarà a analitzar el fons de la qüestió i dictarà sentència. Aleshores s’obrirà el procés de recursos. “Si cal els esgotarem”, ha avançat l’advocat.
Les famílies han afegit també que, paral·lelament, l’ambient a l’escola “continua sent igual de cordial que sempre” i que els únics moments “estranys” han estat quan els mitjans de comunicació i els cossos policials s’han agrupat a la porta a conseqüència de la polèmica mediàtica i política.