Universitats

Subvencions a universitats privades: 100 milions d'euros de la Generalitat en dos anys

El 70% d'aquests ajuts públics han anat a parar a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Universitaris a la biblioteca de la UAB
19/05/2023
3 min

BarcelonaEntre el 2021 i el 2022 les universitats privades de Catalunya van rebre gairebé 101 milions d'euros en subvencions que atorga el departament de Recerca i Universitats de la Generalitat. Ho reflecteix una resposta parlamentària per escrit que ha donat el Govern i a la qual ha tingut accés l'ARA. L'import correspon als ajuts econòmics que han rebut les institucions privades per aspectes com la innovació per a la millora de la qualitat docent i programes d'investigació, però també subvencions per l'impacte de la crisi sanitària del covid-19, fons provinents del Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere o els ajuts Unidiscat per garantir la igualtat d’oportunitats de l’alumnat amb discapacitat. Les universitats públiques també han rebut subvencions, a part dels 1.873 milions d'euros que han ingressat directament dels pressupostos de la Generalitat per finançar-se durant el 2021 i el 2022.

El document que desglossa les subvencions que s'han atorgat per anys i per universitats mostra que la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) és la que més diners del departament ha rebut. Concretament, l'any 2021 va rebre en subvencions 33,5 milions d'euros, i el 2022, 36,3. La segona universitat privada que ha rebut més finançament ha estat la Universitat de Vic (UVic), que va rebre 10,7 milions d'euros el 2021 i 14,3 l'any passat, en què també va rebre ingressos per conceptes com "Rescabalament despeses Ucraïna" i subvencions del programa de beques Ramón y Cajal o pel foment de la recerca.

Tot i això, cal tenir en compte que els casos de la UOC i de la UVic són diferents dels de la resta d'universitats privades, ja que a efectes organitzatius estan constituïdes com a entitats de gestió privada, però són institucions que presten servei públic. Aquesta diferència fa que la Generalitat col·labori directament en el seu finançament, i per això són les úniques que, més enllà de les subvencions, reben diners per a les despeses corrents i per al finançament de les despeses d'inversions.

En tercera posició hi ha la Universitat Ramon Llull, amb 4,8 milions d'euros en dos anys (1,5 milions el 2021 i 3,3 l'any 2022). Entre les convocatòries per les quals ha rebut diners hi ha el finançament del Màster Universitari en Formació del Professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes en les especialitats en educació física o ajuts per a doctorats industrials.

Les universitats privades que menys subvencions públiques han rebut els dos últims anys són la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), que ha ingressat 977.319 euros en dos anys, i la Universitat Abat Oliba CEU, que entre el 2021 i el 2022 va rebre 189.548 euros de fons públics.

5 milions per a Erasmus

El mateix document de respostes parlamentàries també mostra com en els últims dos anys el departament de Recerca i Universitats ha destinat 4,8 milions d'euros a les ajudes per als estudiants que fan un Erasmus. El curs 2021-2022 van rebre aquest ingrés 2.027 estudiants i el curs següent, 2.519 alumnes.

Segons el document, un estudiant universitari pot rebre un màxim de 1.800 euros a través de la convocatòria del Mobint-MIF (el programa d'ajudes a la mobilitat internacional dels estudiants de les universitats catalanes). Dins d'aquesta convocatòria es pot ingressar un ajut de 200 euros mensuals per una durada màxima de sis mesos. A més, els alumnes que cursin estudis en universitats de la regió d’Occitània poden rebre un pagament únic de 600 euros -un ingrés que s'atorga en el marc de les relacions bilaterals en l’àmbit de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.

stats