"Seran les oposicions de docent més difícils dels últims anys": la ràtio d'aspirants per plaça es dispara
Els processos d'estabilització del darrers cursos han fet que enguany es convoquin moltes menys vacants
![Alumnes d'un institut de Barcelona](https://static1.ara.cat/clip/49dda49c-f3dc-4493-b5a4-4f6c73f00da2_source-aspect-ratio_default_0.jpg)
![](https://static1.ara.cat/ara/public/file/2023/0603/19/diana-silva-300x300-65c55bd.png)
BarcelonaLa ressaca del macroprocés d'estabilització de docents dels darrers anys ja es comença a notar entre els aspirants a les oposicions de secundària i FP previstes per al 2025. El fet que en els dos últims anys s'hagin convocat les oposicions més grans de la història del sistema educatiu català, amb més de 14.000 places, i s'hagi celebrat el concurs de mèrits per estabilitzar gairebé 13.000 docents sense passar per un procés d'oposició ha fet que en poc temps s'hagin incorporat un grup important de funcionaris a les aules.
Tot plegat ha de permetre fer créixer l'estabilitat als centres i també que els docents estiguin més tranquils sabent que tenen un lloc de treball fix, però a la vegada ha fet que el nombre de places que s'ofereixen a les oposicions de secundària i FP d'enguany sigui immensament més petit que a les convocatòries dels darrers anys. Mentre que l'any passat es van convocar al voltant de 7.000 places a les oposicions, enguany a les oposicions ordinàries se n'han convocat 495.
Aquesta reducció ha fet que hi hagi un canvi de tendència esperable, però dràstic: així com l'any passat en més del 50% d'especialitats es van convocar més places que els aspirants que es presentaven per optar-hi, enguany, segons ha pogut comprovar l'ARA consultant les llistes provisionals, la ràtio és totalment contrària i en la majoria d'especialitats la ràtio plaça-aspirant s'ha disparat i, fins i tot, s'ha multiplicat per deu o per onze en certs àmbits.
"És cert que seran les oposicions més difícils dels últims anys", adverteix Iolanda Segura, portaveu del sindicat USTEC, que explica que hi haurà molta més competència i es tornarà "a situacions de fa anys en què sortien molt poques places i només n'aconseguien els que tenien un 9,5 o un 10". Segura reconeix que en les darreres convocatòries havien estat "molt ben acostumats perquè hi havia molta convocatòria de places", però insisteix que el departament d'Educació hauria d'haver convocat més places.
Un dels exemples més flagrants d'aquesta situació el trobem, per exemple, en l'especialitat d'orientació educativa –un dels perfils que més es reivindica per continuar rebaixant la taxa d'abandonament escolar després de l'ESO– i, també, una de les especialitats en què més places s'han convocat (86). Per a aquesta vuitantena de places han estat acceptats fins a 1.025 professionals, cosa que fa que la ràtio plaça-aspirant sigui d'11,6, quan a la darrera convocatòria va ser de 2,65 amb 519 places per 1.370 aspirants admesos.
Aquest canvi radical es repeteix en la gran majoria de les especialitats. A física i química la ràtio és d'11,4 (l'any passat era de menys d'1) aspirants per plaça, perquè només s'han convocat 12 vacants i hi ha 137 docents admesos per optar-hi. Passa el mateix amb castellà, amb una ràtio d'11,6, anglès (8,9) i llengua catalana (7).
Matemàtiques i informàtica
Una de les categories on la ràtio entre el nombre de places i de docents interessats a estabilitzar-se és més baixa és la de matemàtiques, que és precisament un dels àmbits on més professors falten als instituts catalans. Tot i això, la ràtio per a les oposicions d'aquest 2025 és de 5 aspirants per plaça, quan l'any passat abans de celebrar-se els exàmens ja se sabia que hi hauria un 30% de places sense adjudicar per falta d'interessats inscrits.
Una situació semblant es viu amb l'especialitat d'informàtica, també una de les que més mancances de docents pateixen els instituts. Aquest any s'han convocat 23 places i s'hi han inscrit 80 docents: és a dir, una ràtio de 3,4, mentre que en les darreres oposicions va ser de 0,58.
Tot i que la portaveu del sindicat educatiu majoritari admet que les ràtios que hi haurà aquesta convocatòria són força habituals en altres oposicions, insisteix que el Govern hauria d'haver-ne ofert més. "Tenint en compte que l'oferta pública de places aprovades per als pròxims anys és de més de 2.000 i que en les darreres convocatòries centenars de places han quedat desertes, els números no quadren. N'haurien d'haver aprovat més i així els hi vam traslladar. Tot i això, no esperem que en els cursos vinents la xifra creixi gaire", conclou Segura.